08/12/2009 20:17
Akdeniz bölgesi'nin doğusunda yer alan ilimiz. Adana, nüfus açısından Türkiye'nin dördüncü büyük ilidir. Yüz ölçümü 17 253 km2, nüfusu 1 849 478 (2000), il plâka kodu 01'dir. İlçeleri; Merkez, Seyhan, Yüreğir, Aladağ, Bahçe, Ceyhan, Düziçi, Feke, İmamoğlu, Kadirli, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Yumurtalık'tır.

Adana ilinin kuzeyi dağlarla kaplıdır. İlin hemen hemen yarısını Toros sıradağları kaplar. Orta Torosların bir bölümü olan Aladağlar, il topraklarının en yüksek noktasıdır. Türkiye'nin en uzun demir yolu tüneli Aladağlardadır. Dağı yaran Çakıt Suyu vadisini izleyen bu tünel yaklaşık 3 km boyunca uzanır. Toroslar, özellikle tepelere doğru çam, kara çam ve meşe ormanlarıyla kaplıdır. Oldukça zengin otlaklara sahip olan bu dağlarda hayvancılık yapılır. Türkiye'nin en verimli ovası olan Çukurova'da yetiştirilen tarım ürünleri, Adana'nın en büyük gelir kaynağını oluşturur. Toroslardan doğup, Akdeniz'e dökülen Seyhan ve Ceyhan ırmakları ilin en büyük akarsularıdır. Bu ırmaklar üzerinde yapılan barajlar Adana'nın enerji gereksinimini karşılar.

Seyhan üzerindeki Seyhan Barajı'nın ve Ceyhan üzerindeki Aslantaş Barajı'nın gölleri, ilin en büyük gölleridir. Adana Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Alçak kesimlerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Dağlık bölgelerdeyse iklim biraz daha serttir. Sıcaklık biraz azalır ve daha çok yağış görülür. Bu iklim özelliklerinden dolayı bitki örtüsü de farklılık gösterir. Alçak kesimlerde daha çok makiler vardır. Yüksek kesimlere çıkıldıkça ormanlık alanlar artar.

Adana Ovaları'nın büyük bir çoğunluğunda tarım yapılır. Özellikle pamuk yetiştiriciliği çok önemlidir. Yakın bir geçmişe değin ilin ekonomisi pamuğa dayalıydı. Pamuğun işlenmesi için fabrikaların kurulması ekonomiyi çok canlandırmıştı. Günümüzde pamuğun yanı sıra buğday ve turunçgiller üretimi ve seracılık da çok yaygınlaşmış ve ilin ekonomisinde pamuk kadar etkili olmaya başlamıştır.

Adana ve çevresinde tarımın gelişmesiyle birlikte sanayide de önemli gelişmeler gözlemlenmiştir. İlk önceleri pamuğun işlenmesi için kurulan çırçır fabrikalarını başka fabrikalar izlemiştir. Bugün ilde büyük dokuma fabrikaları, metal eşya, lâstik, gıda ve içki dallarında büyük fabrikalar vardır. Tarım ve sanayide çalışmak için başka kentlerden birçok kişinin göç etmesi de Adana nüfusunu artırmıştır.

Karacaoğlan ve Dadaloğlu en özgün yapıtlarını bu bölgede vermişlerdir. Günümüz yazarlarından Yaşar Kemal ve Orhan Kemal bu ilde doğmuşlar; yapıtlarının çoğunda Çukurova'yı ve Çukurova insanını konu edinmişlerdir.

Önceki
Önceki Konu:
Ürdün
Sonraki
Sonraki Konu:
Adıyaman

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu