08/12/2009 20:17
Ağırlık, kütle çekim kuvvetinin bir sonucudur. Bu kuvvet nedeniyle bütün cisimler birbirlerini, kütlelerinin çarpımıyla doğru orantılı ve aralarındaki uzaklığın karesiyle de ters orantılı olarak çeker.

Dünya üzerindeki cisimlerin ağırlıklarını, Dünya'nın uyguladığı kütle çekim kuvveti (yer çekimi) belirler. Dünya'nın merkezine uzaklığı aynı olan iki cisimden kütlesi daha büyük olanın ağırlığı da büyüktür. Cisimlerin kütleleri yeryüzünden uzaklaştıkça değişmezken ağırlıkları azalır. Ay'ın kütlesi ve yarıçapı Dünya'nınkinden daha küçük olduğu için, yüzeyindeki cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti Dünya'nınkine göre daha küçüktür. Bir başka deyişle bir cismin Ay'daki ağırlığı Dünya'daki ağırlığından daha azdır (yaklaşık altıda biri). Örneğin; Dünya'da 60 kg ağırlığındaki bir astronotun Ay'daki ağırlığı yaklaşık 10 kg'dır.

Bir cismin ağırlığı, yeryüzündeki konumuna göre de değişebilir: Kutup noktalarındaki bir cismin ağırlığı, ekvatordaki ağırlığından biraz daha büyüktür. Bunun nedeni Dünya'nın kutuplarının biraz basık olması, bir başka deyişle Dünya'nın kutup bölgelerindeki yarıçapının, ekvatordaki yarıçapından daha küçük olmasıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Aforoz
Sonraki
Sonraki Konu:
Alegori

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: