08/12/2009 20:18
Eski Savunma Bakanı olan Tacik komutan, ABD'de 11 Eylül'de meydana gelen saldırılardan 2 gün önce öldü. Mesud, gazeteci kılığına girmiş iki kişinin saldırısına uğramıştı. Şah Mesud, öldürülünceye kadar en önde gelen kişiydi. Şah Mesud'un güçleri, önce dağılan Sovyetler Birliği'ne, daha sonra Taliban'a karşı savaştıkları Pençşir Vadisi'nde bulunuyor.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Afganistan'daki Taliban yönetimine karşı mücadelesiyle efsaneleşen Ahmed Şah Mesud, Batı dünyasında romantik bir savaşçı imajıyla tanınıyor. Mesud, 1979-1989 yıllarındaki Sovyet işgali sırasında doğum yeri Penşir Vadisi'nde verdiği mücadeleyle adını duyurmuştu. Başkent Kabil'in kuzeydoğusundaki bu stratejik noktayı koruması sayesinde adı 'Penşir Aslanı'na çıktı. Sovyetler'in çekilmesinin ardından Moskova yanlısı hükümet 1992'de devrilirken, o Kâbil'e giren tanklardan birinin üstündeydi. Şah Mesud, daha sonra Burhaneddin Rabbani hükümetinde savunma bakanlığı yaptı. Ancak mücahit gruplar birbirlerine girdiğinde işler değişti. 1996'da Taliban hareketi ortaya çıkıp başkenti ele geçirdiğinde Şah Mesud, yanına devrik lider Rabbani ve Afgan ordusunun geri kalanını alıp dağlara çekildi.

Şah Mesud 10 Eylül 2001 tarihinde iki taliban militanın tarafından öldürüldü.

AZINLIKLARIN TEMSİLCİSİYDİ

Bir subayın oğlu olan Tacik kökenli Şah Mesud, Özbek ve Hazara azınlıkların desteğiyle muhalefeti örgütledi ve Taliban'ın kuzeye ilerlemesini durdurdu. Afganistan'da çoğunluğu oluşturan Paştunlardan oluşan Taliban'a karşı azınlıkların desteğine sahip. Ayrıca artık bir dönemki düşmanı Rusya ile ittifak halinde. Çünkü Rusya Taliban'ın Orta Asya'ya yayılmasından endişeli. 1996'dan beri Şah Mesud'un denetimindeki topraklar azaldı. Geçen yıl Baglan ve Takhar bölgesini Taliban'a kaptırdı. Artık egemen olduğu tek bölge Badakistan.

Şah Mesud son dönemde özellikle Afgan muhalefetinin Avrupa ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı. Efsanevi komutan, geçtiğimiz aylarda Avrupa'ya yaptığı ziyarette AB liderleri tarafından adeta 'kahramanlar' gibi karşılanmıştı.

Önceki
Önceki Konu:
Ali Osman Sönmez
Sonraki
Sonraki Konu:
Muhammed Fehim

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu