08/12/2009 20:17
Büyük Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdarı. 20 Ocak 1029'da doğdu. 25 Kasım 1072'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşunda büyük bir rol oynayan Çağrı Beyin oğlu, devletin ilk hükümdarı Tuğrul Beyin de yeğenidir. Devletin kuruluş yıllarındaki çalkantılı dönemde iyi bir asker olarak yetiştirildi. İlk büyük zaferini 1040'ta Gaznelileri bozguna uğratarak kazandı. Tuğrul Beye karşı düzenlenen ayaklanmaların bastırılmasında da önemli roller oynadı. Tuğrul Beyin çocuğu olmadığı için tek vâris olarak 1063'te tahta çıktı.

Tuğrul Beyin ölümünden sonra, yönetim boşluğundan faydalanmak isteyen bazı kimseler Çağrı Beyin küçük oğlu Süleyman'ı tahta çıkararak ayaklandı. Alp Arslan, kısa sürede bu ayaklanmaları bastırarak düzeni sağladı. Hükümdarlığını Abbasi halifesi Kaim'e onaylatarak hanedanın tüm mülkiyeti üzerinde denetimi sağladı.

Alp Arslan'ın en büyük başarısı, 1071'de Anadolu kapılarını Türklere açan Malazgirt Meydan Savaşı'nda Bizans İmparatorluğu ordusunu yenilgiye uğratmasıdır. Alp Arslan, bu savaşta Bizans İmparatoru, Romanos Diogenes'i tutsak etti. Savaş sonunda yapılan anlaşmada, Bizans İmparatorluğu; Urfa'yı, Antakya'yı ve yüklü bir tazminatı Büyük Selçuklu Devleti'ne vermeyi kabul etti. Buna karşılık Alp Arslan da Diogenes'i serbest bıraktı.

Alp Arslan bu zaferden bir yıl sonra Karahanlılarla yaptığı savaş sırasında öldü. Yerine oğlu Melikşâh geçti.

İLGİLİ KONULAR

Büyük Selçuklu Devleti

Önceki
Önceki Konu:
Apollo 11
Sonraki
Sonraki Konu:
Apse

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu