08/12/2009 20:17
On üçüncü yüzyılın ortalarından 16. yüzyıla değin Doğu Avrupayla Volga boylarına kadar uzanan geniş bir alanda egemenliğini sürdüren Türk devleti. Altın Ordu Devleti, Moğol İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra Karadeniz'in kuzeydoğusunda, Cengiz Han'ın torunu Batu Han tarafından kuruldu. Altın Ordu Devleti'nin başkenti Saray şehriydi. Batu Han, devletin sınırlarını doğuda Altay dağlarından, batıda Macaristan içlerine kadar genişletti.

Batu Han'dan sonra kardeşi Berke Han, Altın Ordu Devleti'nin başına geçti. Berke Han Müslümanlığı kabul etti. Onun etkisiyle Moğolların büyük bir bölümü de Müslüman oldu.

Berke Han'dan sonra devletin başına Özbek Han geçti. Onun zamanında Altın Ordu Devleti en güçlü dönemini yaşadı. Özbek Han, İlhanlılarla mücadele ederek devletin sınırlarını genişletti. Rusların güneye doğru ilerlemesini engelledi. İslâmiyetin ülke içinde kesin olarak yerleşmesini sağladı. Ayrıca bu dönemde şehirleşmeye büyük önem verildi. Altın Ordu Devleti'nde görev yapan noyanlar (beyler) kendi bölgelerinde hanlıklar kurmaya başladılar. Bu durum devletin uzun süre karışıklıklar içinde kalmasına neden oldu. Bu dönemde devletin başına geçen Toktamış Han, ülke içinde yeniden birliği sağlamaya çalıştı; ancak Timur'la yaptığı mücadeleyi kaybetti. Timur, düzenlediği seferlerle Toktamış Han'ı ağır yenilgilere uğrattı. Bir süre sonra, Altın Ordu Devleti, çıkan karışıklıklar sonucu dağıldı (1395). Altın Ordu Devleti topraklarında Kırım, Özbek, Sibir ve Kazan gibi hanlıklar ortaya çıktı.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: