08/12/2009 20:17
İnsanın kökenini, evrimini, toplumsal ve kültürel özelliklerini inceleyen bilim dalı, insan bilimi. Antropoloji en geniş anlamıyla insan bilimi demektir. Ancak antropoloji birey olarak insanla ilgilenmez. İlgisi grup içinde yaşayan insan ve bu insanın yaptıkları ve davranışlarıdır. İnsanların yaşamı ve töreleriyle ilgili hiçbir konu ya da soru antropolojinin inceleme alanı dışında değildir. Antropoloji insanı, dolayısıyla insan toplumlarını ve kültürü inceler. Ama antropolojik çalışmalar yapılırken belirli bir çerçeveden bakılarak, araştırma yönlendirilir. Böylece bir anlamda antropolojinin sınırları belirlenir. Antropolojinin üzerinde durduğu ve günümüzde geçerliliğini koruyan bazı sorular vardır:

1-) İnsanlar ve toplumlar neden birbirlerine benziyor?

2-) İnsanlar ve toplumlar neden birbirlerine benzemiyor?

3-) İnsanlar ve toplumlar neden ya da nasıl değişiyor?

Bu üç soru, antropolojinin bugün de geçerli olan temel sorularıdır. Ancak bu sorulara verilecek yanıtlar günden güne değişir ve gelişir. Çünkü en ilkel toplumlar bile yavaş da olsa değişir. Ama bu tür değişmelerin hızı değişik zamanlarda ve değişik yerlerde farklılık gösterir. Antropoloji bu tür kültür değişimlerinin nedenlerini, bağlı olduğu öteki konuları ve sonuçlarını karşılaştırmalı olarak inceleyerek, toplumsal değişme yasalarıyla ilgili sonuçlara ulaşmaya çalışır.

Önceki
Önceki Konu:
Bal Arısı
Sonraki
Sonraki Konu:
Anzaklar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu