21/11/2013 14:00
Osmanlı şairlerinden. Asıl ismi Hasan’dır. 1766’da Gaziantep’te doğdu. 1837’de İstanbul’da öldü. Çocukluğunda yemenici çıraklığı yapardı. Sık sık çıkan ayaklanmalar ve kargaşalar sebebiyle Gaziantep’ten ayrılıp Darende, Elbistan ve Kahramanmaraş’ta bir kaç sene kaldı. Sonra İstanbul’a gitti. Yirmi yaşında medresede tahsile başladı. İstanbul’da vezir konaklarına devam ederek, kendisini devrin ileri gelenlerine tanıttı. Bilhassa sadaret kaymakamı Tayyar Mahmud ve Kaptan-ı derya Abdullah Ramiz Paşa tarafından çok yardım yapıldı. 1831’de Babıali’ye Arabi ve Farisi muallimliğine tayin oldu. Ayni, yazdığı şiirlerle Üçüncü Selim Han ile İkinci Mahmud Hanın birçok iltifatlarına kavuştu. Divan’ındaki kasidelerinde bunu belirtmiştir.

Ayni’nin Nazm-ül-Cevahir isimli Türkçe, Arabi, Farisi manzum bir sözlüğü, yeniçeriliğin kaldırılması ve askeri teşkilatı ile alimlerin menkıbelerine yer veren Nusretname adlı mesnevisi ve Divan'ı vardır. Divan'ında yer alan Sakiname'sinde 50 sene içinde tamir edilen ve yapılan eserleri anlatır.

Önceki
Önceki Konu:
Hallüsinasyon
Sonraki
Sonraki Konu:
Tabgaçlar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu