Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulları

Üniversiteler bünyesinde yer alan bu okullar özel yetenek sınavı ile öğrenci alırlar. Bu yetenek sınavlarına başvurabilmeniz için almanız gereken minimum YGS puanı: 180’dır. Ancak puanınız ne kadar yüksek olursa o kadar kabul edilme şansınız fazla olur.

YGS Puan türlerinden en yüksek olan YGS puanı, sizin BESYO için kabul edileceğiniz YGS puanı olacaktır. Örneğin YGS-5 puanınız 280, diğerleri 280’den düşükse, YGS-5 puanınız dikkate alınır (YGS-Max).

Bu yüksek okul için LYS’ye girmenize gerek yoktur.

BESYO sadece Beden Eğitimi Öğretmeni mezun etmez, ayrıca Antrenörlük, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon (Animatörlük) gibi alanlarda da öğrenciler yetiştirir.

Peki YGS’den 140 üzeri aldım, şimdi ne olacak?

Üniversiteler, BESYO için özel yetenek sınavları açarlar. Bu sınavları internetten takip etmelisiniz. Birden fazla üniversitenin yetenek sınavına başvurabilirsiniz. Sınavlar Haziran ayında başlar ve Eylül ayına kadar devam eder.

Özel Yetenek Sınavında Ne Yaparım?

Özel yetenek sınavı; kişinin bedensel aktiviteler ve çeşitli spor branşlarında test edildiği; beceri, denge, koordinasyon, sürat, dayanıklılık vb. alanlarda çok yönlü aşamalardan oluşan bir sınav olduğu için bu bölümde öğrenim görmek isteyen öğrenciler sıkı bir bedensel çalışma yapmaları gerekiyor.

Özel yetenek sınavının başvuru koşulları, üniversitelerin ilgili bölümlerine ait internet sayfalarında duyurulur ve bir kılavuz yayınlanır. Bu nedenle hangi üniversitenin BESYO’na girecekseniz, onu takip etmelisiniz.

Başvuru sırasında YGS sonuç belgesi, Nüfus cüzdanı fotokopisi, sağlık raporu ve 6 fotoğraf gereklidir.

Özel yetenek sınavları belli aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamalar üniversite yönetimi tarafından hazırlanır. Aşağıda örnek olarak Konya Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu sınav programı verilmiştir.

- 100 metre koşu (Erkek adaylar 13 saniyenin, bayan adaylar 16 saniyenin altında koşmalıdır)

- 100 metre koşuda başarısız olan bayan adaylar 800 metre, erkek adaylar 1500 metre koşularına katılırlar. 800 metre için 3 dakika 25 saniyenin altında, 1500 metre için 5 dakika 25 saniyenin altında koşmaları gereklidir. Bunu sağlamayan adaylar elenirler.

- Beceri ve Koordinasyon Sınavı (BKP), özel yetenek sınavının 2. Aşamasını oluşturur. Sınav; minderde düz takla, denge aletinde yürüyüş, duvara basketbol topu atıp tutma, bank üzerinde sağa sola çift ayak sıçrama ve atlama beygirinden geçiş hareketlerinin arka arkaya yapıldığı bir parkuru tamamlama süresini kapsar.

Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP)’nin %50’si Beceri ve Koordinasyon Sınavından kazanılır.

- Spor Branşları Sınavı (ÖYSP-SBP): Bu sınavda aday öğrencinin müracaat sırasında seçtiği bir branştan sınav olması esastır. Futbol, Basketbol, Voleybol, Halter, Güreş, Judo vb. gibi bir branş seçilecek ve bununla ilgili sınava girilecektir. Yapılması gerekenler ile ilgili olarak antrenörünüz bilgi verecektir. Bazı branşlar için özgeçmiş değerlendirilmesi puanlamayı etkilemektedir. Örneğin Judo alanını seçtiyseniz, Judo’da sahip olduğunuz dereceler puanlarınızı etkiler.

Yerleşme Puanı Nasıl Hesaplanır?

Özel yetenek sınavları sonrasında elenmeden sınavı bitirdiyseniz puanlamaya geçilir.

Yerleştirme Puanı (YP) hesaplanırken etkili olanlar:
 ÖSYP = Özel Yetenek Sınavı Puanı
 ÖYSP-SP = Özel Yetenek Standart Puanı
 OBP = Orta Öğretim Başarı puanı
 YGS-P = YGS Puanı (YGS puanlarının en büyüğü)

NOT: Spor Lisesi’nden mezun olmuş olmak ek puan kazandıracaktır. Bunun dışında alan katsayısı tüm alanlar için eşittir. Çünkü alan katsayıları 2009 yılında eşitlenmiştir.

Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP)

Bu sınav puanı iki alt sınav grubu puanı toplamından oluşmaktadır. Bunlar;
ÖYSP = Beceri-Koordinasyon Puanı (BKP) + Spor Branş Puanı (SBP)
ÖYSP = %50 BKP + %50 SBP

Özel Yetenek Standart Puanı (ÖYSP-SP)

Bu puan başvuran öğrencilerin özel yetenek sınavı ortalamalarına göre oluşturulacak standart puandır. Ortalamanın üzerinde olan öğrencilerde bu puan daha fazla olmaktadır.

Yerleştirme Puanının Hesaplanması (YP)

YP = 1,17 x Yetenek Sınavı Puanı + 0,11 x Diploma Notu + 0,22 * YGS Puanı

Aday spor alanından mezunsa Diploma Notu 0,03 ile çarpılarak bu puana eklenir.

Tüm sınavlar sonucunda sonuçlar duyurulur. Üniversite kontenjanına göre bu puan üzerinden asil ve yedek üyeler belirler. Sonra kesin kayıt aşamasına geçilir.

Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulunu Bitirmek

Okul 4 yıllık lisans eğitimi ile bölüm tamamlanmaktadır.

Okulu bitirenler Antrenör ünvanı alırlar. Antrenörler (spor eğitimcileri) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, üniversitelerde, okullarda, spor kulüplerinde görev alabilirler

Beden Eğitimi Öğretmenliği ile Devlette Çalışma

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nu tamamlayan adaylar her yıl yapılan KPSS-A Grubu ve Öğretmenlik sınavına girip devlet okullarında öğretmenlik yapabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda Beden Eğitimi Öğretmeni açığı bulunmaktadır. Bu nedenle atanma şansı yüksek branşlardan biridir. Atanmanız için bu sınavdan minimum 70 almanız gereklidir.

Hazırlayan: Murat ELİÇALIŞKAN

Yapılan Yorumlar

tarık
tarık29 Kasım 2015

Matematiği hiç yapamıyorum ne yapmalıyım ygs puanı kaç olmalıdır.

Faruk Şan
Faruk Şan 27 Mayıs 2016

Meslek Lisesi mezunu oldum üniversite yatay geçiş yaptım beden eğitimi öğretmeni nereye başvurucam

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: