08/12/2009 20:17
Doğu Anadolu Bölgesi'nin orta kesiminde yer alan ilimiz. Yüz ölçümü 8125 km2, nüfusu 253 739 kişi (2000), il plâka kodu 12'dir. İlçeleri; Merkez, Adaklı, Genç, Karlıova, Kığı, Solhan, Yayladere ve Yedisu'dur.

Bingöl, dağlık ve engebeli bir alan üzerine kurulmuştur. En önemli dağları, Bingöl Dağı, Akçakara Dağı, Şerafettin Dağları, Şeytan Dağları, Karagöl Dağları ve Karaboğa Dağları'dır. En önemli akarsuları, Murat Irmağı, Göynük suyu ve Peri Suyu'dur. Bingöl ilinde bulunan başlıca düzlükler, Karlıova, Bingöl ve Genç Ovaları'dır. Ormanlık alanlar açısından Doğu Anadolu Bölgesi'nin en zengin illerinden biridir. İl topraklarında oldukça sert kara iklimi görülür. Kışlar çok sert ve kar yağışlıdır. Murat Irmağı kıyılarında iklim biraz ılımanlaşır.

İl ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Bingöl Dağları'nın yüksek yerleri hayvancılık açısından oldukça büyük önem taşır. İlde en çok, koyun ve kıl keçisi beslenir. Hayvancılık, canlı hayvan satışına yöneliktir. Akarsu vadilerinde yaşayan halk tarımla uğraşır. En çok yetiştirilen ürünler, buğday, şeker pancarı, karpuz, ceviz ve domatestir. Bingöl ilinde demir, fosfat ve linyit yatakları vardır. İlin tek sanayi kuruluşu yem fabrikasıdır.

Bingöl deprem kuşağında yer alan bir ildir. Tarihinde birçok deprem geçiren il, 1971 yılında çok şiddetli bir deprem geçirmişti. Yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği depremde Bingöl kenti nerdeyse tamamen yıkılmıştı. Bölgedeki en son depremse 1 Mayıs 2003'te gerçekleşti. 6,4 büyüklüğündeki depremde 104 kişi yaşamını yitirirken yaklaşık 400 kişi de yaralandı.

Önceki
Önceki Konu:
Bilecik

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu