08/12/2009 20:17
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü 6707 km2, nüfusu 388 678 kişi (2000), il plâka kodu 13'tür. İlçeleri; Merkez, Adilcevaz, Ahlat, Göroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan'dır.

Van Gölü'nün batısında bulunan il toprakları bölgenin en dağlık ilidir. Süphan Dağı, ilin olduğu gibi Türkiye'nin de üçüncü yüksek dağıdır. Ayrıca Van Gölü'nün batısında bulunan Nemrut Dağı sönmüş bir yanardağdır. Bitlis ilinin en önemli akarsuları Botan ve Garzan Çayları'yla birkaç küçük ırmaktır. Bitlis il sınırları içinde birçok küçük göl vardır. Van Gölü'nün yaklaşık olarak yarıya yakın bir bölümü bu il sınırları içindedir. Öteki önemli göller, Nazik Gölü, Sodalı Göl, Arin Gölü, Nemrut ve Aygır Gölleri'dir. İl topraklarının yaklaşık olarak üçte birini kaplayan ormanlık alanları vardır. Bitlis ili sert kara ikliminin etkisi altındadır. Kışlar çok soğuk ve karlı geçer. Bu nedenle kış aylarında köy bağlantıları kesilir.

Bitlis halkının başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır. Yetiştirilen başlıca hayvanlar koyun, kıl keçisi ve sığırdır. Hayvansal ürünlerin işlenmesi için ilin çeşitli yerlerinde et kombinaları ve süt ürünleri fabrikaları kurulmuştur. Öteki önemli ürünü baldır. Ayrıca göllerde balıkçılık yapılır. Dağlık alanların çokluğundan dolayı tarım alanları oldukça azdır. Yetiştirilen en önemli ürün Bitlis tütünü denilen üründür. Bu tütün Bitlis Sigara Fabrikasında işlenir. Öteki ürünler, buğday, şeker pancarı, patates, lâhana ve cevizdir.

Tarihi eski çağlara kadar dayanan Bitlis ilinde birçok tarihi eser vardır. Birçok köprü, Bitlis Kalesi, eski evleri, cami, medrese, türbe ve imaretlerden oluşan bu eserlerin birçoğu günümüze kadar sağlam biçimde gelmiştir.

Sonraki
Sonraki Konu:
Bolivya

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu