08/12/2009 20:17
Bakteriler tarafından meydana getirilen bir hastalık. Genelde bebeklerde görülmesine karşın, çocuk döneminde de gözlenebilmektedir. Belirtileri soğuk algınlığına benzer. Bir ya da iki hafta sonra hastalığın tam belirtileri ortaya çıkar. Hastalık 10 ay kadar sürebilir. Öksürük kötüleşir ve ‘horoz ötüşü' biçiminde öksürükler devam eder. Bu öksürük nöbetleri şiddetlidir. Nöbetler çok uzadığından dolayı nefes alış verişi neredeyse duracakmış gibi olur. Hastalık adını da buradan almaktadır. Çocuk öksürük nöbetinin sonunda yapışkan, sümüksü balgam çıkarır ve kusabilir.

Bilinen bir tedavisi yoktur. Doktorlar bu hastalığa yakalanan çocuğun aynı anda başka bir hastalığı da yakalanmaması için hastaya antibiyotik verir. Çünkü boğmaca olan bir hastaya, yakalanacağı başka bir hastalık da zarar verebilir. Hastalığın şiddetine göre doktor tedaviyi belirler.

Hastalığın seyri, hastalığın şiddet derecesine göre değişir. Tedavisi olmayıp, hastalığa yakalanan kişi, bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olur. Hastalık öncesi olunacak aşı, hastalığın etkilerini azaltır.

Boğmacanın bir aşısı olmakla birlikte kesin önlememektedir. Bu aşıyı yaptıran kişilerde hastalığın şiddeti azalmaktadır. Ama bu aşının bazı riskleri vardır; örneğin, üç aylıktan küçük bebeklere yapılamaz. Bazı beyin bozukluğu olan çocuklarda da yapılmasında sakınca görülmektedir. Hastanın bulunduğu odaya kaynamış su kapları koyarak nemli bir ortam sağlamak yararlı olabilir.

Boğmacalı çocuğun olduğu ortamda kesinlikle sigara içilmemelidir. Beslenmeye dikkat edilmeli ve her hastalıkta olduğu gibi bol bol sıvı verilmelidir. Hastalık döneminde kişi dinlenmelidir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu