08/12/2009 20:17
Kuzey bölümü Marmara Bölgesi'nde, güney bölümü de Ege Bölgesi'nde yer alan ilimiz. Yüz ölçümü 11 043 km2, nüfusu 2 125 140 kişi (2000), il plâka kodu 16'dır. İlçeleri; Merkez, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafa Kemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir'dir.

Bursa ilinin üçte birine yakın bir kısmı dağlık alanlardan oluşur. İlin iç, doğu ve güney kesimlerinde geniş yaylalar vardır. En önemli dağları; Uludağ, Samanlı ve Katırlı dağlarıdır. Başlıca ovaları; Bursa, İnegöl, Yenişehir ve Karacabey Ovaları'dır. Bu ovalar Mustafa Kemalpaşa (Kirmastı) Çayı, Göksu Çayı, Garsak Suyu ve Nilüfer Çayı tarafından sulanır. İlin başlıca gölleri, İznik ve Ulubat gölleridir. Suları tatlı olan bu göllerde sazan ve kerevit balıkları bulunur. Ulubat Gölü'nde birkaç küçük ada vardır. Bursa ilinin kıyı kesimleri ılıman iklim özelliklerine sahiptir. İç kesimlere gidildikçe iklim sertleşir. Özellikle Uludağ'da bol kar yağışı olur. Doğal bitki örtüsü iklim özelliklerine göre farklılık gösterir. Kıyı kesimlerde makiler ve zeytinlikler vardır, dağlık alanlara çıkıldıkça gür ormanlık alanlar artar.

Bursa ilinin sanayisi oldukça gelişmiştir. Türkiye'nin sayılı sanayi merkezlerinden birisidir. En önemli sanayi kolları, otomobil, yedek parça, yünlü, pamuklu, ipekli dokuma, yem ve gübre sanayi, bitkisel yağ ve konserve fabrikalarıdır. Ayrıca orman işletmeciliği de gelişmiştir. Havluculuk çok gelişmiştir ve en çok tanınan ürünüdür.

Bursa'da üretilenler yurt içine ve yurt dışına satılır. Verimli ovalara sahip olan Bursa'da tarım da gelişmiştir. Hemen hemen her tür tarımsal ürün yetiştirilir. Kahvaltılık zeytini ve şeftalisi yurt dışına ihraç edilen ürünleridir. Çok fazla hayvan yetiştirilmediği hâlde il ekonomisinde önemli bir yer tutar. Özellikle merinos ve kıvırcık koyun yetiştirilir. Osmanlılar döneminde ipek böcekçiğine çok önem veriliyordu. Bursa ipekleri en ünlü ipek çeşidiydi. Günümüzde ipek böcekçilik ikincil uğraş olarak devam etmektedir.

Tarihte Bursa çok önemli bir yerleşim yeriydi. İki Türk devletine başkentlik yapmıştır. Osmanlı Devleti de bu il topraklarında kurulmuş, ilk Osmanlı parası bu ilde basılmıştır. Günümüzde tarihi kalıntıları, doğa güzellikleri, kaplıcaları ve özellikle Uludağ'da yapılan her tür kış sporlarıyla çok sayıda turist çekmektedir.

Önceki
Önceki Konu:
Anayasa
Sonraki
Sonraki Konu:
Bükreş

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu