08/12/2009 20:17
Secale creale. Buğdaygiller (Poaceae) familyasından dayanıklı bir tahıl. Boylu, bir çenekli ve yıllık bir bitkidir. Başaklarındaki taneler uzun ve tüylüdür. Çavdar, buğday yetiştirmeye elverişli olmayan topraklarda bile yetişebilen dayanıklı bir bitkidir. Soğuğa karşı dirençli ve toprağın asitliliğine dayanıklı bir bitkidir. Çavdar taneleri, alkol ve ekmek yapımında kullanılır.

Çavdar ekmeği, B grubu vitaminlerin yanı sıra, yüksek oranda içerdiği kalsiyum, fosfor, flor, demir gibi mineraller sayesinde tüm beden işlevlerini düzenler, canlılık ve enerji verir. Koroner kalp rahatsızlığı olanlara öncelikle önerilir. Yüksek oranda bitkisel protein içerir.

Sonraki
Sonraki Konu:
Çavuş

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu