08/12/2009 20:17
Uygarlık tarihi açısından çok önemli bir devir olan Cilâlı Taş Devri, Neolitik Çağ adıyla da bilinir. Cilâlı Taş Devri, günümüz toplumsal ve ekonomik yaşamın temellerinin atıldığı bir dönemdir. M.Ö. 9000 ile M.Ö. 5500 yılları arasında yaşanan bu dönemde, alet yapımında büyük gelişmeler gerçekleşmiştir.

Cilâlı Taş Devrinde tarımsal üretim başlamış, kerpiç evlerden yapılan köyler oluşturularak yerleşik düzene geçilmiştir. Bu dönemde yaşayan insanlar, çakmak taşından yaptıkları balta ve mızrakları keskinleştirmek amacıyla cilâlıyorlardı. Hayvanların evcilleştirilmesi ilk kez bu döneme rastlar. Köpek ve at, ilk evcilleştirilen hayvanlardır. Bu dönemde yaşayan insanlar; koyun, domuz, keçi ve sığır gibi hayvanları da evcilleştirmeyi başarmışlardı.

Cilâlı Taş Devri insanları, yiyeceklerini kaplarda pişiriyorlardı. Önceleri, topraktan kap yapıp güneşte kurutmayı, daha sonra da yaptıkları kapları pişirerek dayanıklı hâle getirmeyi öğrendiler. İnsanların doğa güçlerinden etkilenerek dinsel düşüncelere yönelmeleri yine bu dönemde gerçekleşmiştir. Neolitik Çağda insanlar, ilk kez ölülerini gömmeye başladılar. Ölümden sonra yaşam inancının gereği olarak, ölülerinin yanına kap-kacak, takı ve silâh gibi gereçler de bırakıyorlardı.

Anadolu'daki Çayönü ve Çatalhöyük gibi tarihi yerlerde Cilâlı Taş Devrinin özellikleri görülmektedir.

İLGİLİ KONULAR

Taş Devri

Sonraki
Sonraki Konu:
Cengiz Han

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu