08/12/2009 20:17
Akdeniz Bölgesinin batı sınırına yakın bir yerde akan ve Köyceğiz ile Fethiye arasındaki yerlerden geçerek Akdeniz'e dökülen büyük bir akarsudur. Bunun için buna Dalaman çayı denildiği gibi, Dalaman ırmağı da denir. Yeşilgöl dağından Akdeniz'e kadar olan uzunluğu 186 km., yağış alanı 4500 km2 dir. Dalaman ırmağı, Gölhisar gölü çevresindeki dağlardan beslenir, buralardan gür kaynakları alır. Bütün bu sular Gölhisar ovasında birleşerek Dalaman ırmağını meydana getirirler. Irmak, yukarı kesiminde, Acıpayam ovasına doğru az eğimli bir plato akarsuyu olarak akar, bundan sonra orta kesiminde dar ve derin vadilerin içine girerek coşkun şekilde yoluna devam eder. Burada 8 km. lik bir kesimde 220 m.lik su düşüşleri vardır. Bu kesimde baraj ve hidroelektrik santralleri planlama çalışmaları yapılmıştır. Aşağı kesiminde ise az eğimli yerlerden geçerek denize dökülür.

Dalaman ırmağı ilk büyük kaynaklarını Söğüt gölü ile Dirmil yaylalarından alır. Çoğu gür olarak çıkan karstik kaynaklar, Gölhisar ovasında birleşince ırmak büyür. Acıpayam yakınlarına kadar birçok kaynakları ve dereleri alır, burada keskin bir dirsekle güneybatıya yönelir. Burada Dalaman'ın özelliği değişir: Vadisi pek derinleşir, sarplaşır, dar boğazlar belirir, sular çok hızlı akar. Burada da birtakım dereleri ve çayları alanı, Akköprü'de genişliği 50 m. yi, derinliği 1 m.yi bulur. Daha sonra ırmağı, sürüklediği alüvyonları yığarak genişlettiği Dalaman ovasına girer. Irmak, yazın fazla çekilmez, hatta gür akar. Ekim'den Haziran'a kadar süren yağışlı devrede çok güçlü bir ırmak görünüşünde kabarık olarak akar. Bu sırada derinliği 2-3 m.yi bulur. Çok kabarık zamanlarında Akköprü'nün bile üzerinden geçilemediği olur. Eskiden keresteler bu coşkun sulara atılarak deniz kıyısına indirilirdi. Irmaktan sulama bakımından da faydalanılır. Denizden biraz içerilere kadar motorlar işler.

Önceki
Önceki Konu:
Eşen Çayı
Sonraki
Sonraki Konu:
Ergene Irmağı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu