08/12/2009 20:17
İnsan derisi güneş ışınlarına karşı çok duyarlıdır. Güneş ışınları deride beden için gerekli D vitamininin oluşmasını sağlar; ancak fazla güneş ışını cilt rahatsızlıklarına neden olabilir. Mor ötesi ışınlardan korunması için coğrafik bölgelere göre her ırkta farklı olmak üzere deride melânin adlı bir pigment birikimi görülür. Güneş ışınlarının az etkin olduğu kuzey ülkelerinde beyaz deri renginin yaygın olması ve aynı biçimde ekvatora yakın ülkelerde yaşayan insanların derilerinin siyah renkte olması bu nedenledir.

Son yıllarda ozon tabakasının incelmesi ve bazı yerlerde de delinmesinden ötürü yeryüzüne ulaşan mor ötesi ışınların miktarı ve şiddeti artmıştır. Mor ötesi ışınların insan dokularında yıkıcı etkiye neden olduğu eskiden beri bilinmektedir. Bunun halk arasındaki adı güneş yanığıdır. Güneş yanığı; su toplaması ve doku bozulmasına neden olarak acı verir. Bunun yanı sıra mor ötesi ışınların etkisinde çok kalan kişilerde, deri kanseri de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, yaz aylarında, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği ve etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında, güneş altında uzun süre kalmak insan sağlığı açısından zararlıdır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Deri Solunumu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu