08/12/2009 20:17
Devletler siyasal sistemleri açısından öncelikle egemenliği elinde bulunduran ve bunu kullanan kişilerin sayısına göre sınıflandırılmıştır. Bu geleneksel ayrıma göre, başlıca devlet biçimleri monarşi, oligarşi ve demokrasidir.

Monarşik yönetimde tüm siyasi gücü monark ya da kral denen kişi tek başına elinde bulundurur. Oligarşi, bir grubun devlet yönetimini elinde bulundurmasıdır. Demokrasi de halkın seçtiği çok sayıdaki temsilcinin belirli kuralların denetiminde siyasi güce sahip olmasıdır. Devlet biçimlerinin başka bir ayrımı da egemenliğin kaynağı açısından yapılır. Monarşi ve cumhuriyet, egemenliğin kaynağı göz önüne alınarak yapılan en temel devlet biçimi ayrımıdır. Monarşilerde devletin en yetkili kişisi bir hükümdardır. Devlet onun kişiliğinde temsil edilir. Mutlak monarşilerde, kralın yetkileri sınırsızdır. Meşruti monarşilerdeyse, kralın yetkileri anayasayla sınırlandırılmıştır. Bazı monarşilerde de egemenliğin kaynağı Tanrı'dır. Bu tür devletler teokrasiyle yönetilir. Teokratik devletlerde egemenlik hakkını elinde bulunduran hükümdar, Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcisi olarak kabul edilir. Cumhuriyet, halkın egemenliğini kendi elinde bulundurmasıdır. Halk, kendi egemenliğini seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullanır. Devletin başında belirli bir süre için seçilen cumhurbaşkanı ya da devlet başkanı vardır.

Siyasi otoritenin kullanılması açısındansa, baskıcı ve demokratik sistemle yönetilen devletler biçiminde bir ayrım yapılmaktadır. Baskıcı yönetimlere, totaliter yönetimler de denir.

İLGİLİ KONULAR

Devlet

Önceki
Önceki Konu:
Pusula
Sonraki
Sonraki Konu:
Radar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: