08/12/2009 20:17
Türkçedeki batı kaynaklı kültür sözcüğü, genel dilde "Bilgi" anlamına gelir ve "belli bir konuda kazanılmış düzenli ve geniş bilgi" yi anlatır. Aynı sçzcüğün biyoloji / tıp terimi olarak anlamı " canlı maddelerin, yapay ortamda üretilip üretilip çoğaltılması" dır. Bir toplum bilim terimi olarak kültür, daha özel bir anlama gelir ve bir toplumu "millet" yapan değerlerin tümünü anlatır. Dil, duygu ve düşünceyi insandan insana aktaran bir vasıta olduğu için, insan topluluklarını bir yığın ve olmaktan kurtararak, aralarında "dugu ve düşünce birliği" olan topluluk, yani millet haline gelir. Bu tanımıyla kültür, toplum bireyleri arasında duyuş düşünüş, davranış birliği kuran tüm değerleri içine alır. Halkın ortaklaşa yarattığı türlü değerler, gelenek ve görenekler, sanat varlıkları burada yer alır. Bir toplumun ahlak anlayışı, dünya görüşü, inançlarıda kültürün öğelerindendir. Bugün bilim ile edebiyat ve sanat da kültürün içinde değerlendirilmektedir.

Ziya Gökalp, dili kültürün temel unsuru sayar. Dil, duygu ve düşüncenin kalıbıdır ve bunlar dil kalıbına dökülür. Böylelikle nesilden nesile aktarılır. Dil, kültürün temeli, olduğuna göre bir milletin dil ile ifade ettiği sözlü, yazılı her şey kültür kavramına girer. Sabahtan akşama kadar her yerde kullanılan dil, farkında olmadan dil tarlasının ekilip biçilmesini sağlar. Dilin duydu ve düşünce ile dolmasının sebebi günlük hayatla çok yakın olmasıdır.

Her millet dilini ve kültürünü yüzyıllar boyunca yoğurur. Bu sırada, akan bir nehir gibi içinden geçtiği her topraktan bazı unsurları alır. Her gelişmiş milletin konuşma ve yazı dili, karşılaştığı medeniyetlerden alınma sözcük ve deyimlerle doludur. Bu bakımdan her milletin dili, o milletin çağlar boyunca yaşadığı tarihi adeta özetler. Kendi milletinin nerelerden geldiğini, neler kuduğunu, neler düşündüğünü bilen yeni nesiller bugünkü ve yarını daha iyi anlayıcaklardır. Mili benlik duygusunun yaşaması için, yetişen her nesilin kültür yolu ile milli tarihi içinden geçmesi gereklidir. Aksi takdirde milli benlik duygusu kaybolur.

Sözlü-yazılı kültür değerlerini tümü dile aktarılır. Başka bir deyişle kimi kültür değerlerinin yaratıcısı olan dil, bütün kültür değerlerinin taşıyıcısı durumundadır. Milletin iç varlığıyla yoğrulan kültür değerleri, dille yaşatıp kuşaktan kuşağa aktarılır. Bu yüzden, dil birliğinin korunması önemlidir.çünkü dilin bozulması, kültüründe bozulup yozlaşmasına yol açabilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu