08/12/2009 20:17
Döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması. Döllenmiş yumurta yumurtalığın üzerine ya da karın boşluğuna tutunabilir, ama dış gebeliklerin % 95'inde yumurta fallop tüpüne tutunur. Bu nedenle dış gebeliğe bazen tüp gebeliği denir. Bu, erken teşhis edilmediğinde kötü sonuçları olabilecek çok tehlikeli bir durumdur. Gebeliğin yol açtığı ölümlerin başta gelen nedenidir.

Normal olarak, yumurta ve sperma fallop tüpünde karşılaşır ve döllenme gerçekleşir. Fallop tüpünün içi, kıvrımlar, büklümler, dönemeçlerle bir lâbirentten farksızdır. Hızla daha karmaşık bir hücreler kütlesi hâline gelen döllenmiş yumurta daha sonra, rahime inerek rahim duvarına tutunur. Bazen çeşitli nedenlerle döllenmiş yumurta bu uygun olmayan ortama, fallop tüpüne yapışır ve yerleşir. Büyümekte olan embriyon, tüpü delmeye başlar. Bu durum, damarların kanamasına yol açar. Embriyon büyüdükçe, tüp kapasitesinin üzerinde gerilir. Sık sık kanama olur. Devam ederse, potansiyel olarak annenin yaşamını tehdit eden bir durum ortaya çıkar. Tedavi acil ameliyattır.

Dış gebeliğin sıklığı son yıllarda artmıştır. Bugün 100 hamilelikten yaklaşık birinde görülmektedir. Dış gebeliğin neden yaygınlaştığı henüz anlaşılamamıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Brunei
Sonraki
Sonraki Konu:
Dış Kulak

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: