08/12/2009 20:17
Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biri. Anadolu'nun doğu bölümünün büyük bir bölümünü kapladığı için bu adı almıştır. Bölgenin yüz ölçümü 163 000 km2dir. Yüz ölçümü bakımından Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan iller Kars, Ağrı, Van, Hakkâri, Muş, Bingöl, Elâzığ, Tunceli, Bitlis, Siirt, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Ardahan ve Malatya'dır.

Doğu Anadolu Bölgesi, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkâri ve Yukarı Fırat bölümlerine ayrılır. Nüfus oldukça seyrektir. Türkiye'nin en dağlık ve engebeli bölgesidir. Yüzey şekilleri oldukça karmaşıktır.

Bölgenin kuzeyinde Esence dağları vardır. Orta ve batı bölümü boyunca Karasu-Aras sıradağları yükselir. Bu sıradağlarda bulunan en yüksek dağlar, Munzur, Mercan, Bağırpaşa, Palandöken, Sakaltutan, Çakmak, Aşağıdağ, Perli ve hem bölgenin hem de Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı. Bölgenin güneyinde Güneydoğu Toroslar sıralanır. Bu sıradağlarda bulunan en yüksek dağlar, Cilo ve Uludoruk (Reşko) Dağı'dır. Ayrıca bu sıradağlarda birçok sönmüş yanardağ vardır. Bunlardan en önemlileri, Tendürek, Aladağ, Süphan ve Nemrut Dağı'dır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde iki belirgin çöküntü vardır. Erzincan -Tercan-Erzurum-Pasinler-Iğdır çöküntü alanı dizisiyle Elbistan-Malatya-Uluova (Elâzığ)-Palu-Muş çöküntü alanı dizisidir. Başlıca yüksek düzlükler Erzurum-Kars ve Ardahan yaylalarıdır.

Ağrı, Süphan, Cilo ve Sat dağlarında birçok buzul yalağı ve buzul yalağı gölü vardır. Türkiye'nin en büyük doğal gölü Van Gölü bu bölgededir. Öteki önemli göller, Çıldır, Erçek, Hazar gölleridir. Ayrıca Türkiye'nin en büyük baraj göllerinden olan Keban ve Karakaya baraj gölleri de bu bölgededir. En önemli ırmakları Dicle, Fırat ve Çoruh'tur.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin iklimi sert kara iklimidir. Bunun nedeni bölgenin hem denizlerden uzak, hem de yüksek oluşudur. Kışlar çok sert, çok soğuk, uzun ve kar yağışlı geçer. Yazlar kısa, sıcak ve kurak geçer. Iğdır Ovası gibi bölgenin alçak kesimlerinde iklim ılımanlaşır. Yazla kış, gece ve gündüz arasında ısı farkı çok olur. Doğal bitki örtüsü genellikle bozkırdır. Çok az bölümünde ormanlık alan vardır. Sanayi kuruluşları oldukça yetersiz olan bölgenin başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır. Erzurum-Kars bölümünde yüksek nitelikli sığırlar yetiştirilir. Genellikle küçükbaş hayvancılığı yapılır. Tarım yapılabilen alanlar çok azdır. Bu bölümlerde yetiştirilen başlıca ürünler, tahıl, baklagiller, şeker pancarı, meyve, sebze, pamuk ve az miktarda tütündür. Sanayi kuruluşları yalnızca büyük kentlerde kurulmuştur. Başlıca sanayi kuruluşları pamuklu dokuma, iplik, şeker, süt tozu, un, peynir, yem, sigara ve çimento fabrikalarıyla et kombinalarıdır. Yer altı kaynakları açısından çok zengindir. Linyit, bakır ve gümüşlü kurşun yatakları vardır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin, sanayi ve tarımsal alan açısından oldukça kısıtlı olanakları olması nedeniyle göç çok yaygındır.

İLGİLİ KONULAR

Türkiye, Türkiyedeki Akarsular ve Göller, Türkiyedeki Dağ ve Ovalar

Önceki
Önceki Konu:
Doğal Afetler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: