08/12/2009 20:17
Baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden bitkilerle, bu bitkinin meyvesine ve tohumuna verilen ad. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir. Tohumdan yetiştirilen bir yıllık bir bitkidir. Boğumlu gövdesinde tüylü ve yeşil renkli bileşik yaprakları bulunur. Yaprakların koltuğundan salkımlar hâlinde çıkan kelebeksi çiçekler beyaz, pembe ya da mor renklidir. Dik çalı biçiminde (yüksekliği 30-75 cm) ve sarılıcı özellikte (yüksekliği 1-2 m) başlıca iki formu vardır. Yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen meyvelerinin uzunluğu 5-25 cm arasında değişir ve genellikle yeşil renktedir. Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye, hemen her tür toprakta yetişir. Orta ve güney Amerika kökenli olduğu sanılan fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır.

Önceki
Önceki Konu:
Çekiç Balığı
Sonraki
Sonraki Konu:
Çekiç Kemiği

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: