08/12/2009 20:17
Sevgi anlamına gelen, Yunanca "philia" sözcüğü ile bilgi anlamına gelen "sophia" sözcüklerinin birleşmesinden oluşur ve "bilgi sevgisi" anlamına gelir. Felsefe; varlık, bilgi ve değerler hakkında yürütülen zihinsel bir faaliyettir. Felsefe, bilimlerden farklı olarak, olması gerekene yönelir. Varlığı bir bütün olarak ele alır ve konularına uygun yöntemleri kullanır. Felsefe, bilimden farklı olarak, ulaştığı sonuçları kanıtlamak için belirli ve kesin işlem ya da yöntemler kullanmaz. Felsefe çabası içerisinde sorulan sorular, verilen yanıtlardan daha önemlidir. Felsefe bir düşünce faaliyetidir. İnsanın soru sorabilme yeteneğine dayanır. Felsefeyi diğer bilim ve disiplinlerden ayıran en önemli özelliği; sorular üzerinde düşünürken akıl yürütme yöntemi uygulamasıdır.

Filozoflar, mantıksal akıl yürütmeleri ya kendileri yaparlar ya da başkaları tarafından yapılan akıl yürütmeleri eleştirirler; insan yaşamını ilgilendiren her şey hakkında akıl yürütebilirler. Bilim ve felsefe, kullandıkları yöntem açısından birbirinden ayrılır. Bilim, deney yöntemini kullanarak kesin sonuçlara varırken felsefe yalnızca soru sormakla yetinir. Yaşadığımız yüzyılda, bilim dalları özelleşerek felsefeden ayrılmıştır. Ancak felsefe, sorduğu sorularla her zaman bilimsel gelişmenin önünü açmıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Çerkez
Sonraki
Sonraki Konu:
Diş Çürümesi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu