08/12/2009 20:17
Bugünkü Lübnan'ı, Suriye ve İsrail topraklarının bir kısmını kapsayan tarihsel bölge. Fenikeliler bu bölgeye M.Ö. 3000 dolaylarında gelmişlerdir. Fakat nereden geldikleri hakkında kesin bir bilgi yoktur. M.Ö. 1. yüzyılda Fenikeliler, Akdeniz'in önde gelen tüccar, kâşif ve kolonicilerindendi. Başlıca ihraç malları sedir, çam kerestesi, ince keten, erguvan mor tonlarının tek kaynağı olan ünlü sur figürüyle boyanmış kumaşlar, Sidon nakış işleri, şarap, cam, metal eşya, seramik, kurutulmuş balık ve tuzdu. Fenikeliler sanatta da gelişmişlerdi. Fenikelilerden günümüze kadar gelen çok az tam heykel bulunsa da, pek çok kabartma heykel bulunmaktadır. Bunların yanında Fenikeliler, fil dişi ve ahşap oymacılığında, metal işleme ustalığında, cam üfleme sanatında da kendilerini çok iyi geliştirmişlerdi.

Fenikeliler, Mezopotamya'da kullanılan çivi yazısını kullanıyorlardı. Fakat kendilerine ait bir yazı geliştirmeyi de başarmışlardı. Fenike alfabesi 22 harften oluşuyordu. Fenikelilerin yarattığı bu alfabe daha sonra Yunanlılar tarafından da kullanılmaya başlandı. Bu yazı, günümüzde Batı dillerinde kullanılan alfabenin atasıdır. Bu anlamda Fenikelilerin insanlık uygarlığının gelişimine yaptığı en büyük katkı Fenike alfabesidir.

Önceki
Önceki Konu:
Emeviler
Sonraki
Sonraki Konu:
Dişli Çark

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu