08/12/2009 20:18
Friedrich Engels, 1820’de Prusya’nın Romanya eyaletine bağlı Barmen kentinde doğdu. Fabrikatör bir ailenin çocuğu olan Engels, liseyi bitiremeden bir ticarethanede çalışmaya başladı ve aynı süreçte bilimsel, politik eğitimine devam etti. Hegel doktrininden etkilenmesine rağmen, onun idealizmini reddetti ve materyalist oldu.

Engels’in İngiltere Manchester işçilerini yakından tanıması, sosyalizmin eyleme aktarılması düşüncesinin onda olgunlaşmasına temel oldu. Buradan hareketle “İngiltere’de İşçi Sınıfının Durumu” adlı eserini yazdı. Engels ve Marx, birlikte, “Komünist Manifesto”yu yazdılar. Manifesto, bütün dünya işçilerini birleşmeye ve mücadeleye çağırır.

Engels, sosyalizmin kurucularından biri olmanın yanısıra kararlı bir militandır da. İşçilerin örgütlenmesi mücadelesi ve taktikleriyle yakından ilgilenmiştir. Yine “Alienin, Özel Mülkiyetin, Devletin Kökeni”, “Doğanın Diyalektiği” vb. eserlerle doğa ve toplumun gelişimine ait materyalist görüşler ileri sürmüştür. 1895 yılında öldü.

HAKKINDA YAZILANLAR

1.Friedrich Engels

Biyografi

SSCB Marksizm-Leninizm Entitüsü Bilimler Akademisi Sorun Yayınları / Bilimsel İnceleme – Araştırma Dizisi

... Kitap üzerindeki çalışmalarımız sırasında sayısız ve çeşitli kaynaklar incelendi. Bunlar arasında, gerek yaşamlarında yayımlanmış, gerekse -bir bölümü tamamlanmış- el yazmalarını ve son derece zengin mektup miraslarını içeren, Marksizmin kurucularının tüm yapıtlarının tam baskısı, Rusça ikinci baskıdan aktarılmış Marx ve Engels'in yapıtları ve mektupları ana yeri alıyordu. Ayrıca adı geçen baskıda olmayan, önceden "Marx-Engels Arşivleri" adlı ciltlerde ve başka birkaç baskıda yayımlanmış yapıtlarına başvuruldu. Yazarlar, kitabın hazırlanmasında, Lenin'in, Engels ve yapıtları üzerindeki demeçlerinden de yararlandılar... General Engels E. A. Stephanova Ceylan Yayıncılık / Biyografi – Anı Dizisi Friedrich Engels, 28 Kasım 1820'de, Ren Prusyası'nda, Barmen'de bi tekstil fabrikatörünün oğlu olarak dünyaya geldi. Engels'in doğduğu yer, o dönemde sanayi bakımından Almanya'nın en gelişmiş bölgesiydi. Engels'in doğduğu Wuppertal'da gözlediği yoksulluk ve mutsuzluk sahneleri, onda, belleğinden asla silinmeyecek bir etki yaptı. İlk gazetecilik eseri olan Wuppertal Mektupları'nda (1839) Engels, fabrika işçilerinin ve Barmen ve Elberfeld zanaatkarlarının korkunç şartlarının coşkun bir tasvirini yapar. Engels tek bir demokratik Alman Devleti'nin kurulması için savaşırken, ülkenin birleşmesi sırasında Prusya'nın üstünlüğü ele geçirme girişmine karşı çıkar. Tarihsel sürecin "muhafazakarlık ve Prusya ruhu engeli"ni altedeceğine inanarak, Almanya'nın bu en gerici devletine amansız bir savaş açar. Engels, Marks'ın sağlığında, Marks'ın dehasına yol açmak, büyük dostuna Kapital'i yazarken yardım etmek için, insan yeteneklerine göre ne mümkünse hepsini yapmıştı; onun ölümünden sonra da, geri kalan günlerini, Marks'ın hastalık ve ölüm dolayısıyla yarıda kalan bilimsel araştırmalarını, yani Kapital'in baskısını tamamlamaya hasretmek için kendi bilimsel araştırmalarını tereddütsüzce erteledi. Her şeyden önce, Marks'ın hakkında, ölümünden kısa bir süre önce kızı Eleanor'a Engels'in "birşeyler yapması" gerektiğini söylemiş olduğu gibi, Kapital'in ikinci cildinin elyazmasını yayınlamak lazımdı. Daha sonra da Kapital'in üçüncü cildini ve nihayet dördüncü cildin (Artıdeğer Teorileri) elyazmalarının müsveddelerini gözden geçirmek gerekiyordu. Friedrich Engels, yeni bir çağın eşiğinde öldü. Emperyalizm ve proletarya devrimleri çağı. Tarih şimdi işçi sınıfının karşısına, Marks ve Engels'in eserlerinin doğrudan ve tam cevaplar veremediği bir takım yeni, karmaşık sorunlar çıkarıyordu. Marks ve Engels örneğine uygun olarak, teorilerini, proletaryanın sınıf mücadelesinin yeni koşullarına göre geliştirmek gerekiyordu.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Friedrich Engels, 28 Kasım 1820'de Almanya'nın Barmen kentinde doğdu. Babası bir pamuklu dokuma fabrikatörüydü. Üniversitede felsefe öğrencisiyken geleneksel dinin ve varolan devletin, Prusya Devleti'nin yıkılmasını hedefleyen sol Hegelcilerin toplantılarına katıldı. 1837'de babasının baskısıyla ona ait dokuma fabrikasında çalışmaya başladığı için okulu bırakmak zorunda kaldı .

Manchester'deki fabrikada çalıştığı bu dönemde kapitalist üretim tarzının İngiliz işçi sınıfı üstündeki etkileri konusunda bir araştırma yaptı .

1844 Eylül'ünde Paris'te Marx'la tanıştı ve onunla ortak kuramsal çalışmalara yöneldi. 1847 Haziran'ında Londra'da, sonradan Komünistler Birliği'ne dönüşen Doğrular Birliği'nin kongresine katıldı. 1848 devrimi sırasında, Marx'la birlikte Köln'e geçti ve ayaklanmalara katıldı.

1864'te Uluslararası Emekçiler Derneği (Enternasyonal)'nin kuruluş çalışmasında yer aldı ve yürütme organına seçildi. Çalışma dünyasına ilişkin gündelik deneyimleri, kapitalist üretim tarzının gelişme biçimlerini derinlemesine çözümleyebilmesine olanak sağladı. Marx'ın ölümünden sonra Kapital'in ikinci ve üçüncü ciltlerinin bazı bölümlerini tamamlayarak yayınladı. Anti-Dühring, Doğanın Diyalektiği (1873-1886), üretim ilişkilerinin akrabalık biçimleri üstünde belirleyici rol oynadığını gösterdiği Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni (1884) adlı eserlerini yayınladı. 5 Ağustos 1895'de Londra'da öldü.

Önceki
Önceki Konu:
Eli Şaul
Sonraki
Sonraki Konu:
Erkin Koray

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu