03/02/2014 13:00
Alm. Verschmelzung (f), Zusammenschluss (m), Vereinigung (f), Fr. Fusion, réunion (f), İng. Merger, amalgamation, union, joining up together. Hukukta, küçük bir mal varlığının büyük bir mal varlığının içine alınmak sûretiyle, iki grup mal varlığının birleşmesi; işletmecilikte, iki veya daha çok ticârî şirketin alacak ve borçlarını birleştirerek, yeni bir ticârî ünvan altında birleşmeleridir.

Füzyonu diğer birleşmelerden ayıran en önemli özelliği, işletme sâhipliğinin birleşmesidir. Bu yüzden füzyon; tek sâhiple işletmelerin bir araya gelerek şirket şeklinde birleşmeleri, bir şirketin kendinden küçük bir şirketi satın almak sûretiyle birleşmesi, birkaç ticârî şirketin bütün faaliyetlerinde birleşmeleri şeklinde olmaktadır.

Günümüz ekonomilerinde füzyon, iş hayatında hızla büyümenin bir metodu haline gelmiştir. Çünkü işletmeler birbirleriyle yapmış oldukları rekabete son vermek isterler. Bunun yanında işletmeleri bir elden yönetmek ve büyük sermaye sağlamak için bu şekilde birleşmeye başvururlar. İktisâdî, hukûkî ve teknik sebeplerle füzyon şeklinde birleşmeyi şart kılmaktadır.

Ticâret Kânunu’nda füzyon için birleşen şirketlerin aynı neviden olması şartı koşulmuştur. Kollektif şirket ile komandit şirket, anonim şirket ile sermâyesi paylara bölünmüş şirket birleşme bakımından aynı türden sayılmazlar.

Önceki
Önceki Konu:
Bölme

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu