08/12/2009 20:17
Bir toplumda, eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi ve davranışlara verilen ad. adet ya da anane de denir. Gelenekler bireylere ortak bir davranış kalıbı sunarak, toplumun üyeleri arasında ortak bir ruh yaratır, sağlam bir bağ kurulmasını ve dolayısıyla da toplumun sürekliliğini sağlar.

Toplumu oluşturan bireyler, gelenekler sayesinde nasıl davranacaklarını bilir. Çok yavaş değişen bir yapıya sahip olan geleneklerin uygulamalarında katı ve kesin kurallar yoktur. Bir başka deyişle, geleneklerin yaptırımları töreler kadar ağır değildir. Geleneklere uygun davranmayan bir birey, çoğu kez yalnızca ayıplanır. Geleneklere örnek olarak; evlenirken düğün yapmak, bayramlarda temiz giyinmek, yaşlılara adıyla hitap etmemek, yola giden bir kişinin arkasından su dökmek, büyüklere yer vermek, askere giden bir kişiyi uğurlamak gibi toplumsal davranışlar gösterilebilir. Ayrıca ülkemizde kapıya nal, sarımsak ya da kaplumbağa asmak, kurşun döktürmek ve nazardan korunmak amacıyla konuşma sırasında tahtaya vurmak gibi çok eski dönemlerden, Şamanizm dininden kalma eski gelenekler hâlâ yaşamaktadır.

Önceki
Önceki Konu:
Nebula
Sonraki
Sonraki Konu:
Gelenekçilik

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu