15/12/2013 1:00
Alm. Glyzerin (n), Fr. Glycerine (f), İng. Glycerine, giycerol. Formülü CH2OH- CHOH-CH2OH olan renksiz, kokusuz alkoller sınıfından bir sıvı (Bkz. Alkoller). Kimyâca adı 1,2,3 propantrioldür.

Özellikleri: Kıvamlı bir sıvı olup, tatlıdır. Saf gliserin 18,6°C’de erir ve 290°C’de birâzı bozunarak kaynar. Yoğunluğu 1,26 gr/cm3 olup, suda her oranda çözünür.

Elde edilişi: 1948’e kadar sabun îmâlatı esnâsında sıvı ve katı yağların hidrolizinden elde ediliyordu. Bu metod hâlen yaygın olarak kullanılmaktadır:

(RCOO)3C3H5 + 3NaOH ® 3RCOONa + C3H5(OH)3

Yağ Sodyum Sabun Gliserin

Hidroksit

Bugün gliserinin çok miktarı petrol ürünlerinden sentetik olarak elde edilmektedir. Propilenden (CH2 = CH-CH3) klor ile allilklorür elde edilir. Bu maddenin hipoklorit asidi ile muâmele edilmesinden sonra su ile reaksiyona sokulmasıyla gliserin elde edilir.

Kullanılışı: Gliserin en çok, alkit reçinesi, boya ve cila yapımında kullanılır. Ayrıca büyük ölçüde jelatin (selefon) kâğıtlarını yumuşatmada, tütünün nem oranını ayarlamada, ilâç sanâyiinde kozmetik dağıtıcı olarak, tekstil, matbaacılık ve dinamit yapımında kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Nikotin
Sonraki
Sonraki Konu:
Dna

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: