Alm. Ährenfisch, Fr. Atherine, İng. Silver atherine. Familyası: Gümüşbalığıgiller (Atherinidae). Yaşadığı yerler: Atlantik, Akdeniz, Karadeniz, Marmara’da ve tatlı sularda yaşayan türleri vardır. Özellikleri: Hamsi iriliğinde, yanları parlak ve gümüş rengi şeritleri bulunan, iri gözlü, eti lezzetli bir balık. Çeşitleri: 150 kadar türü vardır. Gümüşbalığı (A.prestyter), çamuka (A.hepsetum), Kaliforniya gümüşbalığı (Atherinopsis californiensis), dere gümüşbalığı (Labidesthes sicculus) en bilinen çeşitleridir.

10-15 cm boyunda, tropik ve ılıman denizlerin kumluk ve çakıllı kıyılarında sürüler hâlinde yaşayan, beyaz parlak renkli ve vücûdunun yanlarında gümüş renginde birer yol (şerit) bulunan kemikli bir balık. İnce uzun vücûdu yuvarlak pullarla örtülüdür. İri gözlü, iki sırt yüzgeci arası açık, göğüs yüzgeçleri hayli yüksekte ve kuyruk yüzgeçleri derin çatallıdır. Eti çok lezzetlidir. Her mevsimde avlanırsa da, mart ve nisan en lezzetli olduğu aylardır. Özel ağlar ve kerne ile tutulur. Eti levrek avında olta yemi olarak da kullanılır. Balık yavruları ve plankton denen küçük canlılarla beslenir. Mart başından nisan sonuna kadar yumurtlar. Tatlı sularda yaşayan çeşitleri süs balığı olarak kullanılır.

Aşağı Kaliforniya sâhillerinde yaşayan (Leuresthes tenius) gümüşbalığı, her dolunay ve yeni ayın mehtaplı yaz gecelerinde, gelgit olayında suların kabarmasıyla kumsal sâhillere sokulur. Dişiler ıslak kumlara çıkarak göğüs yüzgeçlerine kadar kuma gömülür ve yumurtlarlar. Erkekler de yumurtalar üzerine sıvılarını dökerek yumurtaları döllerler. Yumurtlama işleminden sonra balıklar sıçramalarla dalgalara ulaşır ve denize dönerler. Yumurtalar iki hafta sonra suların yükselmesine (med) kadar kumda kalarak gelişimlerini tamamlar. Suların ikinci yükselmesinde, yumurtalar suya kapıldıktan bir-iki dakika sonra açılır, yavrular dalgalarla denize sürüklenir. Hemen yüzerek beslenmeye başlarlar. Bu balık çeşidinin ayın hareketlerini nasıl anlayıp, üremelerini ayarladıkları bugün henüz kesin olarak bilinmemektedir. Merak konusu olarak araştırılmaktadır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu