08/12/2009 20:17
Güneşten gelen zararlı ışınların neden olduğu yangı. Mor ötesi ışınlara bir miktar maruz kalmakla deride bir kızartı oluşur, ama uzun süreler için bu kızartıdan daha ciddi sonuçlar doğurur; su toplaması, ağrı ve kalıcı yaralara yol açar.

Mor ötesi ışınlar deriye işlediğinde derideki kolajen ve elâstin maddelerini bozar ve derinin buruşmasına neden olur. Ayrıca Güneş, güneş gören deri hücrelerindeki DNA'lara da zarar verir. Hücreler bu durum karşısında enzimleri serbest bırakır ve enzimler zarar gören DNA parçalarını kesip atar. Bu da daha fazla DNA üretimine ve cilt kanserine yol açar. Aynı zamanda melânin üretimi artar ve melânin mor ötesi ışınları emerek derinin bu ışınların daha fazla zarar görmesini önler.

Özellikle açık renkli derili insanlar ve bebekler mor ötesi ışınlara karşı daha duyarlıdırlar. Çünkü bunların derilerinde yeterince koruyucu renk maddeleri yoktur. Ayrıca bazı hastalıklar ve ilâçlar da bu ışınların zararlı etkilerini artırabilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu