08/12/2009 20:17
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli ovası. Altınbaşak Ovası olarak da bilinir. Şanlı Urfa ilinin güney kesiminde yer alan Harran Ovası, 1500 km2lik bir alanı kaplar. Ovanın doğusunda Viranşehir Ovası, batısında Suruç Ovası bulunur.

Harran Ovası, ortalama 375 m yüksekliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en alçak yerlerindendir. Çok az yağış alan Harran Ovası'nda eskiden kuru tarım yapılır, güney kesimdeki araziler ise yer altı sularından yararlanılarak sulanırdı. Ancak bölgenin kaderini değiştiren Güneydoğu Anadolu Projesi'nin kapsamında Fırat Nehri'nin sularının ovaya aktarılması çalışmaları başarıyla devam etmiştir.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olan Şanlı Urfa Sulama Tünelleri'nden ilkinin 1994 yılında açılmasıyla, 30 bin hektarlık alanda deneme sulamasına geçilmiştir. 1999 yılında da 80 bin hektarlık alanın sulanması sağlanmıştır.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin tamamlanmasıyla, ovada sanayi bitkilerinin üretimi yapılabilecek, buna paralel olarak yöre endüstrisinin kalkınması sağlanacaktır. Harran Ovası'nın verimli toprakları üzerinde sulama olanaklarıyla birlikte pek çok ürün yüksek kalitede yetiştirilmeye başlanmıştır. Ovada yetiştirilen belli başlı ürünler buğday, arpa, pamuk ve mercimek olarak sıralanabilir. Hemen her sebzenin yetiştirildiği Harran Ovası'nda ikinci ürün olarak mısır, soya fasulyesi ve susam da yetiştirilmektedir.

İLGİLİ KONULAR

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)

Önceki
Önceki Konu:
Harita
Sonraki
Sonraki Konu:
Hasan Dağı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: