08/12/2009 20:17
Anadolu'nun yerli bitkisi olan haşhaşın morumsu eflâtun ya da beyaz çiçekleri, dalların ucunda tek tek açar. Bu çiçeklerden gelişen meyveler, içinde çok sayıda tohum bulunan birer fıçı biçimindedir. Meyveler rüzgârda sallandıkça, üstlerindeki delikli kapaktan çıkan küçük siyah tohumlar çevreye saçılır. Bu yağlı tohumlar çok lezzetli ve besleyicidir; haşhaş tohumlarından Anadolu'nun birçok yerinde haşhaşlı ekmek yapılır; ezilerek yemeklik yağ elde edilir.

Haşhaş kapsülleri henüz yeşil ve körpeyken çizildiğinde kabuğundan sütümsü bir sıvı sızar. Afyon sakızı denen bu beyaz sıvı, havayla karşılaştığı anda sertleşir ve koyu renkli bir macuna dönüşür. Bu maddenin bileşimindeki morfin ve kodein gibi alkaloitler, ağrı kesici, uyku verici, öksürüğü dindirici ve rahatlatıcı birçok ilâcın yapımında kullanılır. Kapsüllerin çizilmesi ve afyon alkaloitlerinin işletilmesi devlet denetimi ve güvencesi altındadır.

Önceki
Önceki Konu:
Hava Kirliliği
Sonraki
Sonraki Konu:
Hamsi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: