08/12/2009 20:17
(M.Ö. 460 Kos, Yunanistan - M.Ö. 377 Kos, Yunanistan) Eski Yunanlı tıp adamı. Tıbbın Babası olarak bilinen Hipokrat, döneminin en büyük tıp adamıydı. Ama Hipkrat'a gelinceye değin Yunanistan'da yüzlerce yıldır süregelen bir tıp geleneği zaten vardı. O dönemde tıp adamlarının büyük bir bölümü gezgindi; kentten kente dolaşır, hastaları iyileştirirlerdi. Bu geleneğe Hipokrat da uydu ve Yunan kentlerini dolaştı. Bu gezi sırasında hem birçok hastayla karşılaşıp onları iyileştirdi hem de birçok hekimle tanıştı; onların uygulamalarını izledi, görüşlerinden yararlandı. Gerçekten de onun tıp görüşlerini asıl zenginleştiren, bu Yunanistan gezisi oldu.

Daha sonra Hipokrat, Bodrum'un yaklaşık 10 km açığındaki Kos adasında bulunan Asklepiyon'da çalışmaya başladı. Burada bir yandan hastalarına bakıyor, bir yandan da öğrencilerini yetiştiriyordu.

Hipokrat hastalıkları ve rahatsızlıkları açıklarken ve iyileştirirken tanrıları bir yana bırakmış ve yeni bir yaklaşım benimsemişti. Bu yeni yaklaşımda gözlem ve tanı; ardından da uygun tedavi yöntemlerinin izlenmesi önemseniyordu. Böylece, o zamana değin dinin ilgi alanına giren tıp, Hipokrat ile birlikte bilimselleşmeye başladı.Hipokrat'ın öğrencileri hastalıkların tedavisinde, çıkıkları yerleştirmede ve kırıkları onarmada çok başarılıydılar. Temel dayanakları dikkatli gözlem ve doğru tanıydı. Hastalıkların her aşamasına yönelik ayrıntılı betimlemeler yapıyor ve bunları kaydediyorlardı. Hipokrat'ın öğrencileri bilimin dilinde konuşmayı biliyorlardı. Ve geleneksel Batı tıbbının ilk metinlerini yazdılar. Öğrenciler ve onların öğrencileri, jinekolojiden baş ağrılarına, kırık-çıkıklardan bulaşıcı hastalıklara kadar 60 dolayında kitap yazdı. Bu kitapların tümüne birden Hipokratik Korpus denir.

Hipokrat'ın bütün öğrencileri, onun bir doktor olarak benimsediği ahlâk anlayışını izlemek, kabul etmek zorundaydılar. Öğreticiyi bir aile büyüğü hatta baba olarak gören ve sayan bir öğretidir, Hipokrat'ınki. Öğrenciler, hastayla olan ilişkilerinde gizliliğe ve hastaya bilerek zarar vermemeye yönelik yemin ediyorlardı. Bugün bile tıp öğrencileri öğrenimlerini bitirip doktorluk yaşamlarına başlarken Hipokrat Yemini ederler.

Önceki
Önceki Konu:
Göz Merceği
Sonraki
Sonraki Konu:
Göz Uyumu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu