08/12/2009 20:17
Endokrin bezden salınan ve doğrudan doğruya kana karışarak organların çalışmasını düzenleyen maddelere verilen genel ad. Steroitlerden, şeker moleküllerinden ya da proteinlerden yapılır. Her hormon hedef hücresine ulaştığında kendisine özgül olan reseptörüne bağlanır ve etkisini gösterir. Reseptörüne bağlanmadığı sürece etkisini gösteremez. Hormonun eksikliği ya da fazlalığı durumunda organizmada çeşitli bozukluklar ortaya çıkar.

Gastrin, sekretin, kolesistokinin ve somatostatin sindirim sistemi üzerinde etkili hormonlardır. Parathormon, kalsiyum ve fosfat metabolizmasını düzenler. Oksitosin, sütün memeden dışarı çıkartılmasını, prolâktin yapılmasını sağlar. Adrenokortikotropik hormon (ACTH), adrenal korteksi uyarırken testosteron ve östrojen üreme sistemini uyarır. Progesteron ise rahmi (uterus) embriyonun yerleşmesine hazırlar.

Tiroksin hormonu iyot içeren amino asit türevi bir hormondur. Büyüme hormonu, kortizon, glukagon, insülin, aldesteron ve adrenalin vücudumuzun önemli diğer hormonlarıdır.

İLGİLİ KONULAR

Endokrin Sistemi, Büyüme Hormonu, Tiroksin, Kortizon, Aldesteron, Adrenalin, Glukagon, İnsülin

Önceki
Önceki Konu:
Humus
Sonraki
Sonraki Konu:
Hipermetropluk

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: