08/12/2009 20:22
Tam adı Mehmet Hüsamettin Bozok olan yazar, 20 Şubat 1916 tarihinde, İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Pertevniyal Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde tamamladı.

1930'larda dönemin çeşitli dergilerinde yayımlanan çeviri ve eleştirileriyle ilgi çeken Bozok'un ilk yazısı, 1936 yılında İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun 'Yeni Adam' dergisinde yayımlandı. Uzun süre burada çalışan Bozok, derginin yazı işlerini yönetti.

Çeşitli dergilerde 1940 kuşağı yazarları ile birlikte edebiyat ve sanat konularında incelemeleri yayımlanan Bozok, Meydan Larousse'un ve 1950-1984 Cumhuriyet Ansiklopedisi'nin tiyatro ve opera maddelerini yazdı. 'Emile Zola (1940)' ve 'Portreler (1941)' kitaplarını yayımlandı.

1950'den 1984 yılına kadar Yeditepe Dergisini çıkaran Bozok, Yeditepe Yayınlarını kurdu. Bozok, yılın en beğenilen kitabına verilmek üzere 1954'te yayınevi adına 'Yeditepe Şiir Armağanı'nı koydu.

1965-1972 yılları arasında İstanbul Opera ve Balesi Basın Danışmanlığı'nı yapan Bozok, bir süre de İstanbul Şehir Tiyatroları'nın basın danışmanlığını yürüttü. Hüsamettin Bozok, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) ve Uluslararası Edebiyat Eleştirmenleri Derneği (AICL) üyesiydi.

Yeditepe dergisi (1 Nisan 1950 - 1974 ,1979 - 84 439 sayı) ve Yeditepe yayınları (250 kitap) Yeditepe Şiir Armağanı'nın (1955-67,1976-84, 20 ödül) kurucusu ve yürütücüsü olan Bozok, 1930'larda çeşitli dergilerde yayınlanan çeviri ve eleştirilerinin yanı sıra, tiyatro üzerine denemeleriyle ilgi çekti.

Bozok, Yeditepe'yi, "bir sanat magazini" olarak tanımlarken şunları ifade etmişti: "Yeditepe hiçbir zaman okul olmadı ama yüzü Batı'ya dönük, yenilikçi, avangard bir sanattan yana oldu. Serbest bir kürsü gibiydi."

1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) onur ödülünü aldı. PEN'in kurulduğu yıllardaki ilk üyelerinden olan Hüsamettin Bozok , Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Şeref Basın Kartı sahibiydi.

Yazar ve yayıncı Hüsamettin Bozok (92), Burhaniye'de 29 Ekim 2008 günü hayata veda etti.

Cenazesi, Merter Veyselkarani Camisi'nden bugün ikindi namazından sonra kaldırılacak. Cemal Süreya'dan Samim Kocagöz'e bir çok kaleme yuva olan Yeditepe dergisi ve Yeditepe Şiir Armağanı'na büyük emeği geçen yazarın naaşı daha sonra, aile mezarlığının bulunduğu Silivrikapı mezarlığı'na defnedilecek.

Dergi değil, okuldu SABAH Yazarı ve akademisyen Hasan Bülent Kahraman, Hüsamettin Bozok'un kaybı üzerine şu yorumda bulundu: "Yeditepe, modern Türk edebiyatının en önemli kurucu dergilerinden birisidir. Bu yıl 75. yılı kutlanan Varlık'la birlikte, Cumhuriyet dönemi edebiyatının en önemli hamleleri bu dergilerde oluşmuştur. Hüsamettin Bozok, 1957'den itibaren yayınladığı bu dergide, Dağlarca'dan İlhan Berk'e, Sait Faik'ten Attila İlhan ve Oktay Akbal'a kadar bütün imzalara yer vermiş ve bu dergiyi adeta bir okula dönüştürmüştür. Dünyanın herhangi bir ülkesinde bu önemde bir dergi, mutlaka yapılacak seçmeler yoluyla çağdaş kuşaklara aktarılırdı. Bozok ölçeğinde bir editörün anıları ve elindeki belgeler, günışığına çıkardı. Bu iki eksiğin mutlaka giderilmesi gerektiği kanısındayım."

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu