08/12/2009 20:17
Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara Hükümeti'nin düzenli birlikleriyle Yunan kuvvetleri arasında yapılan savaş. Bu savaşta Yunan ilerlemesi bir süre durdurulmuştur. 6-11 Ocak 1921 tarihleri arasında I. İnönü Savaşı, 23 Mart-4 Nisan 1921 tarihleri arasında II. İnönü Savaşı yapılmıştı. Yapılan savaşta Türk birliklerinin başına Garp Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Bey getirilmişti.

Yunan birlikleri İzmir'i işgal etmiş, ilerleyerek Bursa'yı almışlar ve buraya önemli ölçüde asker yığmışlardı. Bu bölgede bulunan Çerkez Ethem'in çete birlikleriyle Ankara Hükümeti'nin düzenli birlikleri arasında anlaşmazlık doğmuştu. Çerkez Ethem'e bağlı birlik, Garp Cephesi Komutanlığının emri altına girmek istemeyince iki birlik arasında savaş başladı. Bu karışıklıktan yararlanan Yunan birlikleri 6 Ocakta Bilecik'i ele geçirip İnönü'ye doğru ilerlemeye başladılar. Burada Türk birliklerinin saldırıları karşısında 11 Ocakta geri çekilmek zorunda kaldılar. Bu savaş I. İnönü Savaşı olarak adlandırıldı. I. İnönü Zaferi, TBMM'nin kurduğu düzenli ordunun ilk başarısıdır. Bu zaferin hemen ardından 20 Ocak 1921'de TBMM, yeni Anayasa'yı kabul etti. Ayrıca, büyük bir zafer olarak nitelen bu savaş sonunda Ankara Hükümeti, uluslar arası plâtformda varlığını bir kez daha kanıtlamış oldu. Bu yenginin sonunda İtilâf Devletleri Londra'da bir konferans düzenledi. Bu konferansta Anadolu'da var olan durumun korunması ve çatışmaların durdurulması istendi. Ankara Hükümeti 21 Şubat 1921 yılında toplanan Londra Konferansı'na Bekir Sami Beyi gönderdi. Yunan Hükümeti Sevr Antlaşması dışında hiçbir antlaşmayı kabul etmeyeceklerini ileri sürerek, 23 Martta Bursa'nın doğusunda bulunan Dimboz'a saldırdılar.

Türk birlikleriyle Yunan Birlikleri 27 Martta İnönü'de bir kez daha karşı karşıya geldi. Burada yapılan savaş 1 Nisana kadar sürdü. 1 Nisan sabahı Türk birlikleri karşı saldırıya geçerek Yunan birliklerini püskürttüler. II. İnönü Savaşı olarak anılan bu savaş böylece Türk birliklerinin yengisiyle sonuçlandı. Bu yengi Anadolu'da büyük yankı uyandırdı. Yunan Hükümeti'nin Londra Konferansı'nı hiçe sayması İtilâf Devletleri'ni kaygılandırdı ve Yunan birliklerine olan güvenlerini azalttı. Bu savaştan sonra İtalya, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan tüm birliklerini geri çekti. İngilizler barış görüşmelerini yeniden başlattı. Fransızlar, Ankara'ya özel bir temsilci yollayarak, işgal ettikleri Zonguldak'tan geri çekildiler.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: