08/12/2009 20:21
Avrupa Birliği Konseyi Genel Sekreteri/Ortak Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Batı Avrupa Birliği Genel Sekreteri Javier Solana, 14 Temmuz 1942'de İspanya'nın Madrid kentinde dünyaya geldi. Şöhretli bir İspanyol ailenin oğlu olarak fizik alanında doktora yapmak hakkı ve ABD'deki birçok üniversiteden Fulbright bursu almaya hak kazanan Solana, siyasete atılmadan önce Madrid'deki Complutense Üniversitesi'nde katı-fizik dalında öğretim veriyordu.

İspanya Sosyalist Partisi'ne 1964 yılında katılan Solana, gençliğinde General Fransisco Franko rejimi tarafından radikal olarak biliniyordu. 1977 yılında parlamentoya üye olarak seçilen fizikçi, 1982'den itibaren kabinede - Kültür Bakanlığı, Hükümet Sözcülüğü, Eğitim ve Bilim Bakanlığı gibi -, değişik görevlerde bulundu. 1992 yılının Temmuz ayında Madrid'de içtenlikle NATO yanlısı olan hükümetin Dışişleri Bakanlığı'na getirildi. 1995 yılının Aralık ayında NATO Genel Sekreterliği görevine getirilene kadar Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürdü.

Solana'nın NATO'da genel sekreterlik yaptığı bu dönem, örgüt için yoğun Balkanlar müdahalesini içeren günlere denk geldi. Yeni görevine başlar başlamaz, NATO'nun öncülük ettiği çok uluslu güç (IFOR) Dayton barış görüşmelerinde alınan kararların askeri bölümünü yerine getirmek için Bosna Hersek'e girdi. Kosova krizi sırasında, 1999 yılının ilkbaharında NATO Yugoslavya'ya karşı hava saldırılarında bulundu.

ABD'nin NATO büyükelçisi Alexander Vershbow, Solana'nın o günlerde "perde arkasında Atlantik'in her iki yanındaki liderler ile birlikte çalışarak, gerektiği zaman NATO'nun birlik içinde hareket ettiğini gösterebilmiş ender rastlanan bir uzlaştırıcı" gibi davrandığını söylemiştir.

1999 yılının Ekim ayında Solana, Avrupa Birliği Konseyi genel sekreteri olmak için NATO'daki görevinden ayrıldı ve AB'nin ilk ortak dış ilişkiler ve güvenlik politikası "yüksek temsilcisi" oldu. Solana'nın görevi, ortaya koyacağı düşünce ve politik seçeneklerle AB liderlerinin dışişleri ve güvenlik politikalarında ortak karar verebilmesini, böylece AB'nin uluslararası ilişkilerdeki siyasi ağırlığını daha iyi koyabilmesini sağlamaktır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Nuri Ok
Sonraki
Sonraki Konu:
Erhard Busek

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: