28/11/2013 4:00
Alm. Karotin (n), Fr. Carotène (m), İng. Carotene. Havuçta ve diğer bitkilerde bulunan, A vitamini kaynağı hidrokarbon. Sarı veya kırmızı renklidir.

Vitamin A kadar aktif olmamakla birlikte bir karoten molekülü vücutta iki molekül A vitaminine dönüşür. Karotenin, A vitamini kaynağı olarak, özellikle bitkilerin günlük yiyeceğin çoğunu teşkil ettiği ülkelerde önemi fazladır.

Besinlerle alınan karoten, yağ ve safra asitleri yardımıyla emilir. Plazmadaki miktarı, plazma yağ miktarına bağlıdır. Vücutta en çok, cilt altı yağ dokusunda, retinada, böbrek üstü bezinde bol bulunur.

Vitamin A’nın en önemli görevi görme fonksiyonundadır. Karoten, yani A vitamini yetersiz alınınca gece körlüğü (karanlığa adaptasyon bozukluğu) ve diğer bazı göz bozuklukları meydana gelir.

Vücut yağ dokusu herhangi bir sebeple azaldığında karoten yerinde kalır veya fazla havuç yendiğinde (karoten alındığında) vücut derisinde belirgin sarı renk meydana gelir. Sarılık hastalığı ile karıştırılabilir.

Önceki
Önceki Konu:
Zahid-ül-kevserı
Sonraki
Sonraki Konu:
Faz

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: