08/12/2009 20:17
Büyük bir bölümü İç Anadolu bölgesinde, küçük bir bölümü Doğu Anadolu bölgesi ve Akdeniz bölgesinde yer alan ilimiz. Yüz ölçümü 16 917 km2, nüfusu 1 060 432 (2000), il plâka kodu 38'dir. İlçeleri; Merkez, Kocasinan, Melikgazi, Akkışla, Münyan, Develi, Felâhiye, Hacılar, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar'dır.

İl topraklarının büyük bir bölümü hafif dalgalı düzlüklerden oluşur. Bu düzlükler, dağlar ve çöküntüler tarafından engebeleşir. En yüksek dağları, Erciyes, Koç dağı, Ali dağı ve Yılanlı dağıdır. Erciyes Dağı yalnızca Kayseri'nin değil İç Anadolu bölgesinin de en yüksek dağıdır. Kayseri ilinin başlıca ovaları, Kayseri Ovası, Tomarza Ovası ve Develi Ovası'dır. En önemli akarsuları Kızılırmak ve Zamantı suyudur. Kayseri'de birçok doğal ve yapay göl vardır. Başlıca doğal göller, Yay Gölü, Çöl Gölü ve Tuzla Gölü'dür.

Kayseri ili kara ikliminin etkisi altındadır. Kışlar çok soğuk ve kar yağışlı, yazlar çok sıcak ve kurak geçer. Ormanlık alanlar genellikle güney ve güneydoğu kesimlerindedir. Halkın büyük bir kısmı il ve ilçe merkezinde yaşar. Halkın en önemli geçim kaynağı tarımdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, patates, çavdar, elma, soğan, baklagiller, üzüm ve ayçiçeğidir. Hayvancılık alanında en fazla, koyun ve sığır yetiştirilir.

İl, Türkiye'de sığır eti üreten iller arasında altıncı sırada yer alır. Kayseri'de yapılan pastırma üretimi oldukça önemlidir. Kayseri ilinde bulunan başlıca sanayi kuruluşları, un, unlu ürünler, şeker, süt ve süt ürünleri, et ürünleri, meyve suyu, konserve, yem, dokuma, deri, traktör takım tezgâhları, makine, metal eşya, mukavva, orman ürünleri, kablo, boru, plâstik, tuğla, kiremit fabrikalarıyla ordu için üretilen pil ve batarya fabrikalarıdır. Kayseri yer altı kaynakları açısından da oldukça zengindir. Çıkarılan başlıca madenler, bakır, kurşun, çinko, pirit, krom, alüminyum, demir ve linyittir. Tarihi çok eski çağlara dayanan Kayseri ilinde birçok tarihi kalıntı vardır. En önemli turistik yöreleri, Erciyes Dağı ve Sultansazlığıdır. Sultansazlığı, Manyas (Kuş) Gölü'nden sonra Türkiye'nin en önemli ikinci kuş cennetidir.

Önceki
Önceki Konu:
Katar
Sonraki
Sonraki Konu:
Kazakistan

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu