23/04/2014 4:00
Alm. Kasein (n), Käsestoff (m), Fr. Caséine (f), İng. Casein. Memeli hayvanların sütlerindeki azotlu maddelerin temelini meydana getiren “fosfoprotein” grubundan bir proteinli madde. Kazein, yağsız süttozu ile birlikte yağ yapımının yan ürünlerinden biridir. Kazein türleri şunlardır: Maya kazein, laktik kazein.

Eskiden maya kazein şeklinde kontraplak sanâyiinde büyük oranda uygulama alanı bulan kazein, günümüzde özellikle laktik kazein şeklinde, daha başka uygulama alanları bulmuştur. Kâğıt yapıştırma işleri, yalıtkan madde yapımı, tekstil apreleme ve boyalar, ince marangozluk işlerinde yapıştırıcı, hayvan besini, perhiz unu bunlardan bazılarıdır.

Farklı analiz metodları ile kazeinin 5 ayrı kısmı tespit edilmiştir: a kazein, b kazein, g kazein, d kazein, x kazein. Bunlardan x kazein, sütün maya yardımıyla pıhtılaşması olayında büyük önem taşır. Bu önem, konsantre sütten peynir yapımı metodlarının hazırlanmasında ortaya çıkar.

Önceki
Önceki Konu:
Fincan

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu