08/12/2009 20:17
Tarih öncesi ve eski çağlardan kalma anıtları özellikle tarih ve sanat bakımından inceleyen bilim dalı, arkeoloji. Dünyada arkeolojinin bir bilim dalı olarak benimsenmesi, ilk kez 1763 yılında, Göttingen'de Christian Gottlob Heyne'nin kurduğu "Klâsik Filoloji" kürsüsüyle başlamıştır. Klâsik arkeolojinin kuruluşuysa, 18. yüzyılda Winckelmann tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu bilim dalı, kuruluşundan itibaren Yunan ve Roma uygarlığını incelemiştir. Heinrich Schliemann tarafından başlatılan Troya kazılarından elde edilen sonuçlar, Yunan kültürü öncesine ait dönemlerin kültürlerini bilim dünyasına tanıtmıştır. Bunun sonucu olarak "prehistorik arkeoloji" bir bilim dalı hâline gelmiştir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anton Moortgat, Berlin'de "Önasya Arkeolojisi" kürsüsünü kurarak, Arkeoloji bilmindeki branşlaşmayı başlatmıştır.

Türkiye'de kazı biliminin kurulması cumhuriyetin ilânından sonra, Atatürk'ün önderliğinde gerçekleşti. Bu dönemde Ahlatlıbel ve Alacahöyük gibi Türkiye'nin birçok yerinde kazılar yapıldı.

Önceki
Önceki Konu:
Kaynama Noktası
Sonraki
Sonraki Konu:
Keçe

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu