08/12/2009 20:17
Ağaçlardan sızan reçinelerin, fosilleşerek taşlaşmış kalıntısı. Kehribar, doğada düzensiz yumrular ya da damlacıklar biçiminde bulunur. Dünyanın hemen her yerinde rastlanır ama en zengin kehribar yatakları Baltık Denizi kıyılarındadır. Rengi soluk sarıyla koyu kahverengi arasında değişen kehribarın, ender olarak kırmızımsı örnekleri de bulunur.

Yer yüzeyi değişime uğradıkça, bu reçineler, yerin altına ya da sulara gömülmüş ve sertleşmiştir. Sertleşme aşamasında bu reçinelere yapışan böcek ve yosun parçalarına, bugün hemen hemen bütün özelliklerini korumuş eşsiz birer fosil gözüyle bakılır.

Süs eşyası, takı, tespih, nargile marpucu, pipo ve sigara ağızlığı yapımında kullanılan kehribar, ısıtıldığı zaman hoş bir koku çıkarmaktadır. Küçük kehribar parçaları basınç altında sıkıştırılarak yapay ürünler de elde edilir. Koyu renkli, yarı saydamla saydam arasında değişen kehribarlar, değerli taş olarak kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Kimya
Sonraki
Sonraki Konu:
Kayaç

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu