08/12/2009 20:17
Tavşan, kobay, kirpi, sıçan ve kunduz gibi köpek dişleri olmayan ve kesici dişleri iyi gelişmiş memeliler takımı. Rodentia olarak da bilinen bu takımda 2400'ü aşkın tür bulunur. Kemirgenler de denir. Günümüzde dünyadaki kemirici sayısı, tüm memeli hayvanların sayısının yaklaşık yarısını oluşturur. En küçük memelilerdendirler. Antarktika dışında bütün büyük kara kütlelerinde ve adaların çoğunda bulunurlar. İnsanlarla birlikte yaşamaya uyum sağlamış ve insanların yaşadığı hemen her yerde yayılmışlarıdr.

Kemiricilerin kesici dişleri çıkarılırsa yerlerine yenileri oluşmaz ve öteki dişleri sürekli büyüyerek hayvanın ölümüne neden olur. Bazı kemirici türlerinde besinlerin toplanmasına yarayan yanak keseleri vardır. Mideleri basit, kör bağırsakları uzundur. Kuyrukları uzun olan bazı türlerde, bedenleri tüylerle örtülüdür. Toprak altında tüneller kazarak yaşayan türlerdeyse, tırnakların geliştiği gözlenmektedir. Gözler, yaşam biçimlerine bağlı olarak farklı büyüklüklerde olabilir. Toprak altında yaşayan türlerde gözler küçülmüş, hatta bazı türlerde körelerek deri altında kalmıştır. Gececil olanlardaysa oldukça büyüktür. Suda yaşayan kemiricilerde gözler başın üst kısmındadır. Kulaklar da yaşam biçimine göre değişik şekiller gösterir. Kimi türler de çöl koşullarına uyarlanmış ve en az su kaybına uğrayacak biçimde evrim geçirmişlerdir. Türlerin çoğunda koku alma duyusu çok gelişmiştir. Ender türleri hayvansal besin yer; büyük bir bölümü otçuldur.

Kemiriciler, insanların besinlerine, tahtadan, kâğıttan, deriden, kumaştan yapılmış malzemelere, elektrik kabloları gibi nesnelere kemirerek zarar verirler. Veba gibi tehlikeli bulaşıcı hastalıkların mikroplarını taşıdıkları ve bunları insanlara bulaştırma olasılıkları nedeniyle tehlikeli olabilirler.

İLGİLİ KONULAR

Fare, Sincap, Tavşan

Önceki
Önceki Konu:
Kertenkele
Sonraki
Sonraki Konu:
Kemik Doku

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu