08/12/2009 20:17
(1571 Weil, Almanya – 1630 Prag, Çek Cumhuriyeti) Alman gök bilimci. Johannes Kepler, yirmi üç yaşındayken Graz Üniversitesinde gök bilimi profesörü, ardından kraliyet matematikçisi görevine getirildi. Danimarka'ya giderek, bir başka büyük gök bilimci Tycho Brahe'nin yardımcısı oldu. Brahe, Güneş merkezli evren sistemini, tanrısal düzene aykırı olarak görüp ona karşı çıkıyordu. Kepler'in, onun yanındaki görevi, gök bilimsel almanaklar hazırlamaktı. Bir de Brahe'nin eşsiz gözlemlerini kullanarak, onun ileri sürdüğü evren sistemini de matematiksel olarak kanıtlaması bekleniyordu. Maaşı çoğu kez ödenmediğinden, geçimini sağlamak için soyluların yıldız falına bakıyordu.

Kepler'in, Mars'ın yörüngesi üzerine yaptığı çalışma, gezegenin yörüngesi üzerindeki hızının değişik noktalarda değişik olduğu gerçeğini gün ışığına çıkarmıştı. Kepler'e göre, gezegenin hızı, Güneş'e yaklaştığında artmakta, uzaklaştığındaysa azalmaktaydı.

Kepler, tıpkı Nicholas Copernicus gibi gezegenlerin, Güneş'in çevresinde döndüğü düşüncesini benimsedi. Yıllar süren yoğun çalışmalarının sonunda gezegenlerin Güneş'in çevresindeki dönüşlerini açıklayan formülleri buldu.

Kepler'in gezegenlerle ilgili ortaya koyduğu yasalar şunlardır:

1. Her gezegen, merkezinde Güneş'in olduğu eliptik bir yörünge üzerinde hareket eder.

2. Güneş ile gezegenin merkezlerini bağlayan doğru, eşit zamanlarda eşit yüzeyleri tarar.

3. Dolanım sürelerinin kareleri, Güneş'ten olan ortalama uzaklıklarının küpleriyle doğru orantılıdır.

Kepler, ilk kez enlem ve boylamları doğru olarak hesaplayan kişidir. 1634'te yazdığı ve Ay'a yapılan düşsel bir yolculuğu anlattığı "Düş" adlı romanı bilim kurgu türünün ilk örneği sayılır.

Newton'un, "Daha ileriyi görebildiysem, bunu omuzlarından baktığım devlere borçluyum." sözünde bahsettiği devlerden biri Galileo, öteki de Kepler'dir. Yaptığı çalışmalar, bilim tarihinde "Astronominin Prensi" olarak anılmasını sağlamıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Kenevir
Sonraki
Sonraki Konu:
Kerevit

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: