08/12/2009 20:17
Maydanozgiller (apiaceae) familyasından, beyaz ya da pembe çiçekli, bir yıllık, ıtırlı ve otsu bir bitki ve bu bitkinin meyvelerinden elde edilen baharat.

Maydanozla akraba olan kimyon, 30-40 cm boyunda bir bitkidir. Çiçekleri şemsiye durumunda toplanmıştır. Yaprakları dar ince şeritler hâlinde parçalıdır. Bileşiminde tenen, reçine ve uçucu yağlar vardır.

Ana yurdu Akdeniz bölgesi olan kimyon bitkisi; Avrupa'nın her yanında, Hindistan, Meksika ve Çin'de yetiştirilmektedir.

Kimyonun başta gelen özelliği iştah açıcı ve lezzet verici olmasıdır. Sindirim güçlüklerini ortadan kaldırır. Özellikle et yemeklerinin kolay sindirilmesine yardımcı olur. Besin maddelerinin bağırsaklarda gaz yapmasını önler, mide bozulmasını düzeltir. Uçucu yağı parfüm ve likör sanayiinde kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Kimyasal Kirlenme
Sonraki
Sonraki Konu:
Kın Kanatlılar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: