08/12/2009 20:17
(1451 Cenova, İtalya - 1506 Vallodolid, İspanya) 1492 yılında Amerika kıt'asını keşfeden denizci, kâşif.

Cenovalı birçok genç erkek gibi denizci oldu. Yirmi iki yaşında Portekiz'e gitti ve orada eğitim gördü. Portekizce, İspanyolca ve Lâtince öğrendi. Marco Polo'nun Gezileri ve Pierre d'Ailly'nin Dünyanın Resmi adlı eserlerini okudu. Zamanının birçok kâşifi gibi o da Avrupa'dan doğuya daha kısa bir deniz yolu bulma hayalinin peşine düştü.

Uzun çalışmalardan sonra Atlas Okyanusu'nu geçmesi gerektiğine karar verdi ve kraliçeden okyanusa dayanıklı gemiler istedi. Nihayet 3 Ağustos 1492'de Nina, Pinta ve Santa Maria adlı üç gemiyle Hindistan'a gitmek üzere Atlas Okyanusu'na açıldı. Üç aylık zorlu bir yolculuktan sonra Amerika kıt'asına vardı. Avrupa'da henüz böyle bir kıt'anın varlığı bilinmediği için, Hindistan'a vardığını sandı. Daha sonra buranın yeni bir kıt'a olduğunu keşfetti.

Kolomb'un bu keşfi tüm dünya tarihini değiştirecek bir olaydır. Kolomb daha sonra Portekiz Krallığı adına Amerika'da valilik yaptı. Avrupa'ya geri döndükten birkaç yıl sonra 1506'da öldü.

Kristof Kolomb ve Amerika'nın Keşfedilişi:

Kristof Kolomb'un çocukluk ve gençlik yıllarına ilişkin bilgiler çok sınırlıdır. İlk deniz yolculuğunu 14 yaşında yaptığı sanılmaktadır. On beşinci yüzyılda denizcilerin buluşma yeri olan Portekiz'in liman kenti Lizbon'a, Bartolomeo Diaz'ın yanına gitti. Bartolomeo Diaz haritacılıkla uğraşan bir denizciydi. Bir süre sonra, İzlânda seferine katıldı. Bu yolculuk sırasında gezginlerle yaptığı konuşmalardan etkilendi ve Çin'e deniz yoluyla gitmeyi aklına koydu. 1478'de Portekizli, varlıklı bir ailenin kızıyla evlendi.

Kolomb, Portekiz ticaret merkezlerine yaptığı yolculuklar sırasında birçok deneyim kazandı. Marko Polo'nun doğuya karadan yaptığı yolculuklarda edindiği anıları okuyan Kolomb, batı yönünde giderek Hindistan'a varacağı bir plân geliştirdi; ancak geliştirdiği plâna göre hareket ettiğinde, öngördüğü uzaklık Amerika kıt'asının bulunduğu yere denk düşüyordu. Keşif yolculuğunu kafasında kesinleştirdiği 1484'te, bu isteğini Portekiz kralına iletti. İsteğinin reddedilmesi üzerine Kolomb İspanya'ya giderek bazı soylulara başvurdu. Sonuçsuz kalan bu girişimlerin ardından, isteğini 1486'da İspanya kralına sundu. Bu kez de olumsuz yanıt alması, Kolomb'u derinden üzdü. 1492'de Fransa ve İngiltere'ye başvurmak üzere İspanya'dan ayrılacakken İspanya kralı Kolomb'un isteklerini kabul etti.

3 Mayıs 1492'de Palos limanından yolculuğa başlayan Kolomb, dokuz gün sonra Kanarya Adalarına ulaştı. Burada son hazırlıklarını da tamamlayarak sürekli batıya doğru hareket etmek üzere yola devam etti. Bir ara havanın kötü gitmesinden dolayı, rotayı güneybatıya kırmaya razı oldu. 12 Ekim gecesi Kolomb ve yanındakiler Bahama adalarına vardılar. Ada yerlilerinin ifadesine göre güneye doğru hareket ederek Kolomb'un Japonya sandığı Küba'ya ulaştılar.

15 Martta 1493'te Palos'a geri dönen Kolomb başarılarından dolayı ödüllendirildi. Yeni toprakları ekime açmak ve kolonileştirmek, Hristiyanlığı yaymak gibi nedenlerle çeşitli mesleklerden kişilerin de yer aldığı 17 gemiyle, Kolomb 13 Ekim 1493'te ikinci yolculuğuna çıktı. Bu yolculuğunda keşif listesine Jamaika'yı da ekleyerek 10 Mart 1496'da geri döndü.

Yeni olanaklarla ve kolonileştirme plânlarıyla Kolomb, 30 Mayıs 1498'de üçüncü yolculuğuna çıktı. Kolomb, bu yolculuğunda ada zannettiği Venezuelâ'dan Güney Amerika kıt'asına ayak bastı. 9 Mayıs 1498'de dördüncü yolculuğuna çıkan Kolomb, Küba'nın gerisinde Honduras'a kadar gidip Eylül 1504'te İspanya'ya geri döndü.

Yaptığı yolculuklar hakkında kitap da yazan Kristof Kolomb, yaptığı keşfin yeni bir kıt'a olduğunu anlamadan, 21 Mayıs 1506'da İspanya'nın Valladolid kentinde öldü.

Önceki
Önceki Konu:
Kolağası
Sonraki
Sonraki Konu:
Kolombiya

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: