08/12/2009 20:17
İç Anadolu bölgesinde yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü açısından Türkiye'nin en büyük ilidir. Yüz ölçümü 38 257 km2, nüfusu 2 192 166 kişi (2000), il plâka kodu 42'dir. İlçeleri; Merkez, Karatay, Meram, Selçuklu, Ağırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Dersbucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadım, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Kulu, Sarayönü, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak'tır.

Konya ilinin önemli bir bölümünü Konya kapalı havzası oluşturur. En önemli dağları, Sultan Dağları, Karacadağ ve Karadağ'dır. İl topraklarının büyük bir bölümü geniş düzlüklerden oluşur. Başlıca yaylaları, Cihanbeyli ve Obruk'tur. En önemli ovaları Konya Ovası ile Ereğli Ovası'dır. Konya Ovası, Türkiye'nin en önemli tarım alanıdır. En önemli gölleri, Tuz Gölü, Akşehir Gölü, Ilgın Gölü, Beyşehir Gölü ve Suğla Gölü'dür. Türkiye'nin ikinci büyük gölü Tuz Gölü, üçüncü büyük gölü de Beyşehir Gölü'dür. Ayrıca il sınırları içinde birçok yapay göl de vardır. Konya ilinin tamamı kara ikliminin etkisi altındadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Türkiye'nin en az yağış alan bölümü Konya Ovası'nın çukur kesimleridir. Bitki örtüsü genellikle bozkırdır. Konya Ovası'nın orta kesimleri çöl görünümündedir. Dağların yüksek kesimlerinde ormanlık alanlara rastlanır.

Konya ekonomisi tarıma dayalıdır. Konya ili Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinir. Türkiye'nin tahıl gereksiniminin önemli bir bölümünü Konya Ovası karşılar. Tahılın yanında öteki önemli ürünler, üzüm, elma, patates, domates, nohut, kavun, soğan, salatalık, mercimek, karpuz, armut, havuç, pırasa, ayçiçeği ve lâhanadır. Hayvancılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Yetiştirilen başlıca hayvanlar, Ankara keçisi, koyun ve kıl keçisidir. Ayrıca tavukçuluk, tatlı su balıkçılığı ve arıcılık da yapılır.

Konya'da küçük sanayii gelişmiştir. En önemli sanayi kuruluşları, un, unlu ürünler, et, süt ürünleri, çeşitli konserve, meyve suyu, şeker, şarap, dokuma, deri, hazır giyim, çimento, tuğla, kiremit, tarım makineleri, yedek parça, tüp, tel ve yonga levha fabrikalarıdır. Yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ildir. Linyit, cıva, magnezit, alüminyum ve lüle taşı yatakları vardır. Ayrıca Tuz Gölü'nden önemli miktarda tuz elde edilir. Seydişehir'de bulunan alüminyum tesisleri, ülkenin en önemli sanayi kuruluşlarından biridir.

Konya'nın çok eski yerleşim yerlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Konya ili birçok uygarlığı barındırmıştır. Mevlâna'nın, babasıyla birlikte Konya'ya yerleştiği söylenir. Günümüzde Mevleviliğin merkezi Konya kentidir. Ayrıca Akşehir'de Nasrettin Hocanın yaşadığı söylenir. Nasrettin Hocanın türbesi Akşehir'dedir.

İLGİLİ KONULAR

Konya Ovası

Önceki
Önceki Konu:
Konya Ovası
Sonraki
Sonraki Konu:
Kopenhag

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: