08/12/2009 20:17
Asparagus officinalis. Zambakgillerden, uç dalları yapraksı görünüşte, toprak altı kök saplarından çıkan, taze sürgünleri yenen bir bitki. Kuşkonmaz, haziran-temmuz ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişir. Kültürü de yapılmaktadır. Gövdeleri dik, yeşil, düzgün yüzlü ve yaygın dallıdır. Dallar dalcıklara ayrılmış olup, ince, yeşil renkli ve 3-6 tanesi bir arada bulunur. Yapraklar küçük ve zarımsıdır. Çiçekler teker teker ya da çift olarak yaprakların koltuğunda yer alır. Erkek çiçekler 6 parçalıdır ve parçalar çan şeklinde birleşmişlerdir. Meyveleri kırmızı ya da siyah renklidir.

Kuşkonmaz azotça zengin, iştah açıcı, genç sürgünleri lezzetli bir sebzedir. Tibbi olarak özellikle Asparagus officinalis türü kullanılır. Bu türün kök ve rizomlarından faydalanılır. İdrar söktürücüdür. Kuşkonmazda A, B, C vitamini bol miktarda bulunur. Ayrıca, kandaki şeker miktarını düşürür, sivilce ve egzamanın iyileşmesine yardımcı olur ve zihin yorgunluğunu giderir.

Türkiye'de kuşkonmazın 10 türü vardır. Marmara, Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.

Önceki
Önceki Konu:
Kuşçu, Ali
Sonraki
Sonraki Konu:
Kutup Yıldızı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu