08/12/2009 20:17
Petroselinum sativum. Ağustos-eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30-100 cm boylarında, iki yıllık otsu bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl da bir gövde meydana getirir. Rutubetli ve sulak toprakları sever. Gövdeleri dik, tüysüz, köşeli, içi boş ve çok dallı, yaprakları saplı, parçalı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekler şemsiye şeklinde toplanmıştır. Yaprakları tüysüz, yeşilimsi, esmer renkli, armut şeklinde ve özel kokuludur.

Hem lezzetli, hem de son derece yararlı bir bitkidir. Üstelik çok bol bulunur. En önemli özelliklerinden biri içerdiği C vitamini ve demirdir. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini gereksiniminin çoğunu karşılar. Maydanozda ayrıca, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum ve klorinle A ve K vitamini de bulunur. Maydanoz bir provitamin A (beta karoten) kaynağı olduğu için görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve tiroit bezine de iyi gelir. Maydanoz sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Gazın dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizler, kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, karaciğer rahatsızlıklarına, damar sertliğine karşı etkilidir. Kan şekerini normal düzeyinde tutar.

Önceki
Önceki Konu:
Mayalanma
Sonraki
Sonraki Konu:
Mayın

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu