08/12/2009 20:17
Mersingiller (Myrtaceae) familyasının Myrtus cinsinden, kışın yapraklarını dökmeyen 16 kadar çalı türünün ortak adı. Mersin türlerinin en tanınmış türlerinden olan Myrtaceae communis Akdeniz bölgesi ile Asya'nın batısına özgü bir bitki olmakla birlikte dünyanın pek çok yerinde süs bitkisi olarak yetiştirlmektedir. Genellikle tek tek açan beyaz çiçekleri ve çok sayıda tohum içeren morumsu siyah meyveleri halk arasında ishal kesici, iştah açıcı ve kan dindirici olarak kullanılır. Günümüzde parfüm ve gıda sanayinde ham madde olarak yararlanılan mersin esansı eskiden beri ilâç olarak kullanılan yapraklarından çıkarılır. Yaprakları aynı zamanda baharat olarak ve bazı yörelerde de deri sepilemede kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Merkezkaç Kuvveti
Sonraki
Sonraki Konu:
Mersin Balığı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu