08/12/2009 20:19
HAKKINDA YAZILANLAR

Arafat'ın yerine kim geçecek

Hürriyet 29.10.2004

Arafat'ın ölümü halinde Filistin yönetimin başına geçebilecek 5 isim ön plana çıkıyor.

Ahmed Kurey: Filistin Başbakanı, Arafat'ın eski destekçilerinden. 1993'te Oslo'da İsrail ve Filistin arasında gerçekleşen gizli görüşmelerde kilit rol oynamıştı. 66 yaşındaki Kurey'in son aylarda kendisine yeterli yetkiyi vermemekle eleştirdiği Arafat'la arası açık.

Mahmud Abbas: Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Arafat'tan sonraki en önemli ismi. 69 yaşındaki Abbas, liderlik için Kurey'den sonraki en güçlü aday.

Mervan Barguti: Cinayet suçundan halen İsrail'de hapis yatıyor. Uzun dönemde Arafat'ın en güçlü halefi konumunda. İkinci "İntifada" hareketinin yöneticilerinden.

Muhammed Dahlan: Eski içişleri bakanı. Halen Gazze Şeridi'nin güvenlik şefi. Reform yanlısı genç yönetim içinde göze çarpan isimlerinden. İsrail'in Gazze Şeridi'nden tek taraflı çekilmesi ardından düzeni sağlayabilecek bir lider olarak görülüyor.

Revhi Fettuh: Filistin Parlamento Sözcüsü, yasalara göre, Arafat'ın ölümünün ardından 60 gün süreyle başkanlık görevini sürdürecek. Liderlik için zayıf adaylardan biri olmasına karşın kilit konularda karar alınırken diğerlerini etkileyecek bir isim.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

1959 yılında yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Marvan Barguti siyasi kariyerine 1987 İntifadası sırasında Bir Zeit Üniversitesi'nde öğrenciyken başladı. Birkaç defa tutuklanan Barguti, hapiste İbranice öğrendi. Daha sonra Ürdün'e sürüldü. Barguti, Tunus'a geçip FKÖ ile çalışmaya başladı. Oslo Anlaşmaları'ndan sonra Batı Şeria'ya dönen ilk siyasilerden olan Barguti, Filistin yönetimine girmedi. Ama Filistin Yasama Konseyi'ne seçilerek İsrail basını, sol partileri ve barış gruplarıyla birlikte barışın en büyük destekçisi oldu.

1990'ların sonunda Fetih'in yerel örgütlenmesi çerçevesinde Tanzim'i kuran Barguti, hükümette ya da güvenlik örgütlenmesinde yer alamayan genç kuşağın etkinliğini bu örgüte kanalize etti. Tanzim'in 1997-1999'da Filistin yönetimini yolsuzluklarına odaklanması huzursuzluk kaynağı oldu. Ama Barguti, 1999'da Fetih'in Batı Şeria sorumlusu seçildi. Tanzim, İkinci İntifada sırasında Hamas ve İslami Cihad'dan farklı olarak, laik çizgiyi savunarak İsrail kentlerinde militanlarını bile bile ölüme gönderen silahlı eylemler düzenlemeyi tercih etti. Barışın işgalin son bulmasına bağlı olduğunu savunan Barguti'nin yükselişinin ve varisi olarak görülmesini Yaser Arafat'ı da tedirgin ettiği söyleniyor.

Önceki
Önceki Konu:
Mahmud Abbas
Sonraki
Sonraki Konu:
Muhammed Dahlan

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu